Erişilebilirlik

Sokak İngilizcesi Nasıl Öğrenilir?


Sokak İngilizcesi Nasıl Öğrenilir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
İngilizce’yi yabancı dil olarak öğrenenler Amerikan televizyonu izleyene ya da bir Amerikalıyla konuşana kadar bu dili iyi bildiklerini düşünür. Ancak televizyon izlediklerinde birçok şeyi anlamadıklarını fark ederler. İşte bu eksikliği gidermek isteyenler Amerika’ya gelerek sadece günlük konuşma ve argoyu öğrenmek istiyor ve bu tür dil kurslarına rağbet artıyor.

California’daki Venice Beach güneş ve eğlence için birçok kişiyi kendine çeker. Ancak Hüseyin El Şehri ve okul arkadaşları için burası bir dershane görevi görüyor.

Onların öğretmenleri plajda oturan tanımadıkları insanlar.

El Şehri Suudi Arabistan’dan gelmiş ve Amerika’da sokak dili ve argo üzerine bir ders alıyor, bunun için de bu tür eğitici gezilere de çıkıyor.

Sınıftaki tartışmalar da öğrenimine katkıda bulunuyor.

El Şehri, “Argo konuşmak insanlarla iletişim kurmanın ve sosyalleşmenin tek yolu,” diyor.

Programın eğitmenlerinden Ryan Finnegan kültürü anlamanın bir yolunun da Amerikan medyasını anlamaktan geçtiğini söylüyor: “Amerikan filmleri ve müziği küresel nitelikte. Burada bazı sözcüklerin sıklıkla kullanıldığını duyuyorlar. İnsanlar bu sözcüklere gülüyor, onlar da bunların niye komik olduğunu anlamak istiyor.”

Sokak dili eğitmeni Ryan Finnegan dizilerdeki argonun öğrencilerine örnek oluşturduğunu söylüyor.

Zhang Jiu Hua, Çin’de öğrendiği İngilizce’nin çok farklı olduğunu söylüyor: “Benim öğrendiğim İngilizce daha akademik ve daha resmiymiş. Ben öyle konuşmak istemiyorum.”

Zhang Amerikan argo ve deyimlerini kullanarak daha rahat ve daha esprili olabildiğini söylüyor. Argo kullanmak kültür farklılıkları konusunda da öğretici: “Çok sevdiğim bir argo var. ‘Ölümcül derecede güzel’ Benim kültürümde çocukken ailem bana ‘ölüm sözcüğünü kullanma bu kaba ve şanssızlık getirir’ demişti. Bu bana ilginç geldi? İşin aslı bu söze bayılıyorum.”

Finnegan argo öğretmenin zor olduğunu söylüyor: “Argo bölgeden bölgeye değişiyor ve çok dinamik bir olgu. Bir yılın argosu önceki yıla benzemiyor.”

Judy Tanka California Üniversitesi Amerikan Dil Merkezi’nde müfredatı hazırlıyor. Tanka, argo ve deyimlerle ilgili derslere ilgi arttıkça eğitim materyalinin de gelişmesi gerektiğini söylüyor: “Birçok materyal çok kısa zamanda zamanaşımına uğruyor. Kitapların tekrar tekrar basımı pahalı. Bu nedenle internet üzerinden yayılan kaynaklar daha çok tutuluyor.”

Amerikan argosuna hakim olan Zhang, Çin’e dönecek ve öğrendiklerini işinde kullanacak. Hüseyin el Şehri ise Amerika’daki eğitimini sürdürürken Amerikan toplumuna daha rahat uyum sağlayacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG