Erişilebilirlik

'Soğuk Havada Koşmak Performansı Arttırıyor'


'Soğuk Havada Koşmak Performansı Arttırıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Hava sıcaklığındaki ani düşüş, bir çok insanı dışarıda vakit geçirmekten vazgeçirse de koşmak için dışarı çıkanların önünde engel değil.

Yeni bir araştırma, soğuk havanın, insanların koşması için iyi bir neden olduğunu kanıtladı. Bilim adamları, soğuk havada koşmanın performansı en üst seviyeye çıkardığını söylüyor.

Kışın soğuk havada, sert rüzgara karşı, kaygan yollarda koşmak bir mücadele gerektirse de, bir çok kişi için sıcak havada koşmaktan çok daha kolay.

Londra’daki St.Mary‘s Üniversitesi’nden bilim adamları sıcak havayla kıyaslandığında, soğuk havanın kalp ritmini ve su kaybını azaltarak vücuttaki baskıyı düşürdüğünü ortaya çıkardı.

Bir grup deneğin, sağladığımız yaz ve kış koşulları altında, 10 kilometre koşmalarını sağladık ve bu koşuyu tamamlayana dek her birey üzerinde farklı ölçümler yaptık.

John Brewer, her uzun mesafe koşucusunun ısı ürettiğini söylüyor: “Vücutta ısı oluşuyor ve ısıyı düşürmediğiniz takdirde bu durum gerçekten zarar verici olabiliyor. Vücut ısısını düşürmenin yollarından biri kanı cilt yüzeyine taşıyarak ısıyı dışarıya vermek.“

Ve artan kasılma büyük önem taşıyor.

Brewer, “Sıcak havalarda kalp atışının yüzde 6 oranında, su kaybının da yüzde 30-38 oranında arttığını tespit ettik. Ve onlar da vücut ısısı düzenleri, nasıl hissettikleri ve ısı eşiklerinin üçte bir oranında düştüğü gözönüne alındığında soğuk havada koşmayı daha kolay buluyor“ şeklinde konuşuyor.

Vücut cilt yüzeyine kanı pompalamak için zorlanmadıkça daha serin havalarda koşmak daha az enerji gerektiriyor. Brewer, önemli koşucuların yazları koşmak yerine, kış aylarını tercih ederek kendilerine ayırdıkları zamandan saniyeler hatta dakikalar kazanabileceklerini söylüyor: “Zirvedeki sporculara baktığınızda; mesela uzun mesafe koşucusu Mo Farah ya da dünya ve olimpiyat şampiyonlarına baktığınızda; mağlubiyet ile galibiyet arasında saniyeler olduğunu görürsünüz. Serin havalarda kendinize ayırdığınız vaktin önemli bir bölümünün size kalacağından emin olabilirsiniz. “

Haydi o zaman, kalınca giyinin ve koşmaya başlayın…

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG