Erişilebilirlik

Siyahların Oy Hakkı Hala Engellere Açık


Siyahların Oy Hakkı Hala Engellere Açık
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Alabama’da onbinlerce Amerikalı, önceki haftasonu 'Kanlı Pazar’ın 50. Yıldönümü için biraraya geldi. Hank Sanders senatör olabilmesini, 1965’te imzalanan Oy Hakkı Yasası’na borçlu olduğunu söylüyor.

Sanders, “Oy vermeyi kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırmanın bir yolunu bulmaya çalışıyorlar.” şeklinde konuşuyor.

Yıllardır Alabama senatörü olan Sanders bunu, Amerika’nın güneyinde siyah nüfusun sahip olduğu oy gücüne bağlıyor. Ancak bugünle oy verme hakkının yeniden kısıtlanmasından kaygı duyan Sanders, bu durumun kendini üzdüğünü, 50 yıl önce oy hakkı için mücadele eden herkesin bu üzüntüyü paylaştığını söylüyor.

Sanders, 1965’te oy hakkı için barışçı gösteri yapan yüzlerce siyah Amerikalı’ya polisin şiddetle karşılık vermesinden sonra ülkede bütün dikkatlerin Selma’ya odaklandığını söylüyor.

50 yıl önce bu köprü üzerinde tarih yazıldı. Kent halkı, dünyanın burada yaşananları unutmasını ve aynı şeylerin tekrar yaşanmasını istemiyor.

Sanders 1960’lardaki şiddetin artık yaşanmadığını söylüyor. Artık savaş, seçmen kimliğinin belirlenlenmesi konusundaki yeni yasal düzenlemelere karşı veriliyor.

Sanders, “Oy vermek için fotoğraflı kimlik belgesine sahip olma zorunluluğu, oy için vergi almaya benziyor. Seçmen kütüğü kaydı için vatandaşlık ispatıysa başka bir zorunluluk. Her zaman yeni formaliteler ekleniyor.” şeklinde konuşuyor.

İnsan Hakları Avukatı Fred Gray, oy hakkı için yıllardır Alabama’da mücadele veriyor. Gray, 2013’te Anayasa Mahkemesi’nin 1965 Oy Hakkı Yasası’nın bazı bölümlerini iptal ettiğini söylüyor. Çoğunluğu güneyde bulunan dokuz eyaletteki seçim yasaları, 5 eyaletin kabul, 4 eyaletin red oyu kullanmasıyla, herhangi bir federal onama olmadan değiştirildi. Anayasa Mahkemesi, tarihte siyahlara karşı ayrımcılık uygulanan bölgelerde oy vermenin hala zor olduğu iddiasını kabul etmedi. Gray, oy hakkı mücadelesinin kazanılabileceğini söylüyor.

Uzun yıllardır insan hakları mücadelesi verenler, Oy Hakkı Yasası’nın eski haline döndürülmesi ve oy hakkını kısıtlayan her türlü yasal düzenlemenin iptal edilmesi için ellerinden geleni yapmaya kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG