Erişilebilirlik

Amerika'da Demokrat Parti Siyahlardan Oy İstiyor


Amerika'da Demokrat Parti Siyahlardan Oy İstiyor
Amerika'da Demokrat Parti Siyahlardan Oy İstiyor

Son kamuoyu yoklamaları, Cumhuriyetçi Parti’nin ara seçimlerde Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirebileceğini gösteriyor. Bu nedenle genel olarak Demokrat Partiyi destekleyen siyahların oyları çok önemli

Son kamuoyu yoklamaları, Cumhuriyetçi Parti’nin ara seçimlerde Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirebileceğini gösteriyor. Cumhuriyetçiler’in ayrıca eyalet seçimleri ve yerel seçimlerde de büyük kazanımlar elde etmesi bekleniyor. Demokrat Partili adaylarsa yenilgi olasılığını azaltmak için siyah seçmenleri oy kullanmaya çağırıyor.

Seçim öncesi binlerce gönüllü, Maryland eyaletinin Baltimore kentindeki siyah seçmenleri sandık başına gitmeye teşvik etti. Gönüllüler Maryland’da seçmenlerin erken oy verme sürecinden yararlanmalarını sağlamak için kapı kapı dolaştı. Bir gönüllü şunları söyledi:

"Seçmenleri sandık başına gidip oy kullanmaya teşvik ediyoruz. Erken oy verme sürecinden yararlanmaları da mümkün.”

Maryland eyalet meclisi seçimlerine üçüncü dönem için katılan Keith Haynes, halktan seçim için heyecanlanmasını istiyor:

"Maryland eyaletinde ön seçimlere katılım oranı son derece düşüktü. Oy kullanan seçmen sayısını arttırmak zorundayız.”

Yetkililer seçmenleri oy kullanmaya teşvik eden kampanyaların önemli olduğu görüşünde. Kongre seçimlerinde oy kullanan siyah seçmen sayısı, başkanlık seçimlerine sandık başına gidenlerden üçte bir daha az. Melanie Campbell, siyahların katılımını teşvik etmeyi amaçlayan Ulusal Siyah Koalisyonu adlı örgütten. Campbell şöyle konuşuyor:

"Hepimiz seçime katılmalıyız. Herkesin bu seçimlerin çok önemli olduğunu ve oy kullanmak gerektiğini anlaması gerekiyor.”

Demokrat Parti lideri Başkan Obama, seçim günü Demokrat adayların kazanmasını sağlamak ve Cumhuriyetçiler’in Kongre’nin kontrolunu ele geçirmesini önlemek için çalışıyor. Siyasi gözlemci David Bositis şunları söylüyor:

"Siyah seçmenlerin sandık başına gitmesi durumunda Demokratlar’ın seçimi kazanma şansı artar.”

Washington’daki Siyasi ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nden David Bositis, özellikle güneydeki eyaletlerde siyah seçmenlerin sandık başına gitmesinin Cumhuriyetçiler’in Kongre’nin kontrolünü ele geçirmelerini engelleyeceği görüşünde:

"Oy kullanan siyah ve beyaz seçmen sayısı arasındaki farkın az olması Demokrat Parti’nin işine yarıyor. Oy veren beyaz seçmen sayısının siyahlardan çok daha fazla olmasıysa Cumhuriyetçiler’in işine geliyor.”

Demokrat Parti Amerika’nın dört bir yanındaki siyah seçmenleri harekete geçirmek için 2 milyon dolar harcadı. Keith Haynes hedef kitlenin birkaç yıldır oy kullanmayan seçmenler olduğunu söylüyor:

"Seçmen kaydı bulunan, geçmişte sandık başına giden ancak son birkaç seçimde oy kullanmayanları hedef alıyoruz. Bu seçmenleri harekete geçirmek ve oy kullanmaya teşvik etmek istiyoruz. Bir oyun bile önemli olduğunu vurguluyoruz.”

Amerikan Nüfus Sayım Dairesi’ne göre 2008 başkanlık seçimlerinde tarihte ilk kez siyah seçmen sayısı beyaz seçmen sayısından fazlaydı. Ancak bu yıl siyah seçmen sayısında ciddi düşüş görülebilir.

XS
SM
MD
LG