Erişilebilirlik

Sivil Toplum Seçim İçin Kampanyada


Türkiye’de 7 Haziran genel seçimleri nedeniyle sivil toplum, milletvekilleri adayları hakkında insan, hayvan ve cinsel yönelim hakları ile mal varlığı şeffaflığı gibi çağrılar içeren kampanyalara imza atıyor.

Uluslararası Af Örgütü, basına “Sandıktan insan hakları çıksın” sloganıyla “Bizimle misin?” kampanyasını tanıttı. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörlüğü’nden Ruhat Sena Akşener ile Andrew Gardner’ın tanıtımını üslendiği kampanyada, siyasi partilere, genel başkanlara ve milletvekili adaylarına seçim arifesinde insan hakları için vaatlerde bulunmaları çağrısı yapıldı.

Vekil adaylarına soruluyor: ‘Bizimle misin’

Kampanya amacı Uluslararası Af Örgütü’nce siyasetçilerden beklenti şöyle özetlendi:

“İfade özgürlüğüne saygı duyulan, barışçıl protesto hakkının korunduğu, polis şiddeti ve cezasızlığın olmadığı, kadına yönelik her türlü şiddetin önlendiği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının yaşanmadığı, mültecilerin insan haklarına erişebildiği ve işçi haklarının güvence altına alındığı bir Türkiye için hareket edilmesini sağlamak.’

Milletvekili adaylarına insan haklarını destekleme sözü vermeleri yönünde teşvik amacıyla Türkiye’deki seçmenlerden de https://www.change.org/p/siyasi-partilere-ve-milletvekili-adaylarına-çağrımızdır-bizimlemisin internet adresindeki metne imza atmaları isteniyor.

Vekil adaylarına soruluyor: ‘Açıklar mısın?’

Bir başka kampanyayı ise, Uluslararası Şeffaflık Derneği öncülüğünde oluşturulan Açık Koalisyon gerçekleştiriyor. “Açık’la” kampanyasında, milletvekili adaylarına mal varlıklarını ve seçim bütçelerini kamuoyuna sunma çağrısı yapılıyor. Kampanya metninde, “Haksız zenginleşmelerle birlikte yolsuzlukları önlemek, Türkiye’ye ‘açık’ siyaset anlayışını getirmek için; Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin öncülüğünde, birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle kurulan ‘Açık’ Koalisyon olarak milletvekili adaylarına ‘açık’ çağrıda bulunuyor, milletvekili adaylarının mal varlıklarını ve seçim kampanya bütçelerini kamuoyuna açıklamalarını talep ediyoruz” denildi.

Bu kampanya içinse https://www.change.org/p/milletvekili-adayları-ve-siyasi-partiler-bir-açık-lama-bekliyoruz internet adresinde imza kampanyası yürütülüyor.

Sandık güvenliği için de kampanyalar

Türkiye’de ayrıca 7 Haziran günü sandık ve oy sayımı güvenliği açısından da kampanyalar sürüyor. “Oy ve Ötesi’nin yanı sıra ayrıca Başkent merkezli “Ankara’nın Oyları” örgütlenmesi de oluştu. www.ankaraninoyları.com internet adresinde sandık nöbeti için gönüllü arayışı devam ediyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG