Erişilebilirlik

Sivil Toplum Kuruluşlarından 'Ateşkes' Çağrısı


Türkiye’nin 26 ilindeki 646 sivil toplum kuruluşu ve sendika ortak bir deklarasyon yayınlayarak, Türkiye’ye ve PKK’ya ‘ateşkes’ çağrısı yaptı. Dolmabahçe Mutabakatının yeniden hayata geçirilmesi ve Abdullah Öcalan’la müzakerelere devam edilmesi çağrısı yapılan deklarasyonda, Türkiye’deki herkesin savaşa karşı tutum alması gerektiği vurgulandı.

Toplumun değişik kesimlerini temsil eden dernek, sendika, grup ve inisiyatiflerin imzaladığı ortak deklarasyon Diyarbakır’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Deklarasyonda, 2013 Diyarbakır Nevruz’unda okunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mektubu ile birlikte tüm Türkiye’de barışın ve gerçek demokrasinin tesis edileceği konusunda büyük bir inanç ve umut doğduğu belirtildi. Kamuoyu yoklamalarından çözüm sürecinin büyük destek gördüğüne dikkat çekilen deklarasyonda, “Yine bu süreçte, ekonomiden, sosyal ve siyasal hayata kadar toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük bir rahatlama yaşanmaya başladı. En başta da, insan ölümleri son buldu” denildi. Dolmabahçe Mutabakatının tarihi bir adım olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda cumhurbaşkanının mutabakatı tanımadığını açıklaması ve Öcalan’a uygulanan tecritin, çözüm sürecini resmen ve fiilen bitirme noktasına getirdiği belirtildi.

IŞİD’e karşı yapılan operasyona eş zamanlı PKK’ya karşı yürütülen hava ve kara operasyonları, ormanların yakılması, Kürt siyasetçileri ve demokratik güçlere karşı tekrardan başlatılan operasyonların endişe verici olduğu vurgulanan deklarasyon şöyle devam etti; ”Bu kapsamda, Kandil’e dönük yapılan hava operasyonlarında sivil halkın hedef alınmasını, 10 sivil insanımızın katledilmesini kınıyor, protesto ediyoruz. Savaşın hiç kimseye kazandırmayacağı, yaşanacak büyük acı ve bedellerden sonra tekrar bitirdiğimiz noktaya geri döneceğimiz geçmiş deneyimlerden de anlaşılmaktadır. Bu nedenle bütün sorunlarımızı müzakere ederek çözmek dışında bir şansımızın olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Barışçıl çözüm yolunun açılması için Türk devleti ve PKK’yi derhal çatışmalara son vermeye ve tahkim edilmiş bir ateşkes ilan etmeye çağırıyoruz. Bu nedenle Dolmabahçe sürecine yeniden dönmek, Sayın Öcalan’la kesilen diyalog sürecini müzakereye evirterek yeniden başlatmak ve ülkemizi kan gölüne ve her açıdan büyük belirsizliklere ve uçurumlara sürükleyecek yeni bir kaos ortamından kurtarmak için bütün tarafları, sağduyuya davet ediyoruz”^

Deklarasyon, Türkiye demokratik kamuoyu, kurumları, siyasi partileri, aydınları, kadınları ve basınına savaşa karşı tutum alma çağrısıyla son buldu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG