Erişilebilirlik

Hava Trafiği Bütçe Kesintilerinden Kurtuldu


Hava Trafiği Bütçe Kesintilerinden Kurtuldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da zorunlu harcama kesintileri kapsamında hava trafik kontrolörlerine zorunlu ücretsiz izin verilmesi, ülke çapında binlerce uçuşun aksaması nedeniyle durduruldu

Karar sayesinde, uçakların çoğu zamanında kalktı, hava trafiği normale döndü.

Görev başında yeterli sayıda hava trafik control görevlisi olmaması yüzünden uçuşlar gecikince yolcuların öfkesi daha da arttı. Bunun üzerine Kongre, krize çözüm bulmak amacıyla bin 500 hava trafik kontrolörünün bir günlük ücretsiz izne çıkma zorunluluğunu kaldırdı.

Yolcu, “Hava trafik kontrolörlerinin maaşlarını kesmemenin hepimizi mutlu edeceğini anlamak için ileri zekalı olmak gerekmiyor” diyor.

Atlanta Havaalanı Müdürü Louis Miller, karara sevindiğini gizlemiyor: “Dünyanın en yoğun trafiğine sahip havalaanı olan Atlanta’da yaşanan gecikmelerin sadece Amerika’daki değil, dünyanın birçok kentindeki hava trafiğini etkilediğini herkesin anlaması gerekir.”

Bütçede yapılan değişiklikle küçük havaalanlarındaki 149 trafik kulesinin kapanması engellendi. Hava trafik kontrol sistemi tam kapasiteye erişse de Kongre’deki iki parti de zorunlu kesintilerden birbirini sorumlu tutuyor. Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins de bunlardan biri: “Bu sorumsuzca kesintiler, yolcuları son derece olumsuz yönde etkiledi.”

Kongre, federal hükümetin hemen hemen her dairesini etkileyen zorunlu harcama kesintilerinin nasıl sona erdirileceği konusunda farklı düşünüyor. Demokrat milletvekili Steny Hoyer oldukça öfkeli: “Başkan da Senato da zorunlu kesintilere karşı çıkıyor. Siz Cumhuriyetçilerse zorunlu kesintileri önlemek için atacağımız adımları dört kez engellediniz.”

Bütçe savaşı devam ederken seyahate çıkanlar hava trafik kontrol sisteminin ayakta kalabilmesi için yeterli para bulunmasıyla büyük ölçüde rahatladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG