Erişilebilirlik

Sissi Libya'ya Uluslararası Müdahale İstedi


Mısır cumhurbaşkanı, IŞİD hedeflerinin vurulduğu hava saldırılarından bir gün sonra BM Güvenlik Konseyi'ni Libya'ya uluslararası askeri müdahale öngören bir karar tasarısını onaylamaya çağırdı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sessi BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya uluslararası askeri müdahale çağrısı yapan bir karar tasarısı kabul etmesi gerektiğini açıkladı.

Sissi bu açıklamayı Mısır hava kuvvetlerinin 21 Mısırlı Kıpti Hristiyanın katledilmelerine misilleme olarak Libya’nın doğusundaki IŞİD hedeflerini bombalamasından bir gün sonra Fransız Europe 1 radyosuna yaptı.

Mısır ve Libya savaş uçaklarının hava saldırılarında Darna kentindeki militan kampları ve silah depoları vuruldu.

Saldırılar IŞİD militanlarının Libya’da rehin tutulan 21 Mısırlı Kıpti’yi başlarını keserek öldürürken gösteren bir videonun yayınlanmasından birkaç sonra gerçekleşti.

Videoda, turuncu mahkum tulumu giydirilmiş kişiler bir kumsalın yanında maskeli bir militan tarafından yürütülürken görünüyordu. Rehine oldukları tahmin edilen bu kişiler, daha sonra diz çöktürülüyor, militanlardan biri kameraya İngilizce bir mesaj okuduktan sonra aynı anda başları kesiliyordu.

Maskeli militan vahşi cinayete gerekçenin “düşman Mısır kilisesine misilleme” olduğunu söylüyor. Mısır nüfusunun onda birini oluşturan Kıpti Hristiyanlar, yıllardır ayrımcılık ve kötü muameleye maruz kalıyor.

Videonun yayınlanmasının ardından televizyonda konuşan Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi, tüm Mısırlılar’ın Libya’ya girişini yasakladığını ve bu cinayetlere yanıt verme hakkını saklı tuttuklarını bildirdi. Cinayetleri “iğrenç terör eylemi” diye niteleyen Sissi, yanıtın “doğru zamanda ve uygun şekilde” verileceğini söyledi.

El-Sissi, daha sonra kabine üyeleriyle birlikte taziyetlerini bildirmek üzere Kıpti topluluğun lideri Papa İkinci Tavadros’u ziyaret etti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG