Erişilebilirlik

Sırma Oran ‘Leylekyan Davasını’ Kazandı


Yaşadığı Lyon-Villeurbane kentinde Yeşiller Partisi’nden yerel politikaya atılınca, Ermeni diyasporası ile karşı karşıya kalan Sırma Oran Martz, kendisine ağır hakaret eden diyasporanın önemli isimlerinden Laurent Leylekyan’a açtığı tazminat davasını kazandı. Oran’a hakaretten bir yıl tecilli hapis ve 4 bin 500 Euro para cezasına çarptırılan Leylekyan, temyiz davasını da kaybetti.

Sırma Oran-Martz, 2008 yılında Yeşiller Partisi’nden yerel seçimlerde aday olmuş, Yeşiller, Sosyalist Parti (PS) ile ittifak yapınca PS’li Belediye Başkanı Jean Paul Bret, Oran-Martz’ı kendi listesine alması için ‘Ermeni soykırımını tanıması” şartını getirmişti. Bunun üzerine adaylıktan çekilen ve Belediye Başkanı’na “ayrımcılık yaptığı iddiasıyla” dava açan Sırma Oran hakkında Laurent Leylekyan, yöneticisi olduğu France-Armenie dergisinde sert bir yazı kaleme almıştı.

Leylekyan, bilim kurgu filmi “Mars-attaque” filmine atfen yazdığı “Martz attaque/ Martz saldırıyor” başlıklı yazısında “Soykırımı kabul etmeyen tüm Türkler’in insanlığın utancı olduğunu, toplumdan ayıklanmaları gerektiğini, Sırma’nın Ankara ajanı, inkâr politikası sözcüsü ve insanlık dışı bir şahıs” olduğunu kaleme almıştı. Bu ifadeler üzerine Leylekyan’a da dava açan Sırma Oran, Paris Adliyesi’nde görülen ilk davayı kazanmıştı. Kararı temyize götüren Leylekyan, dün görülen temyiz davasını da kaybetti. İlk kararda, 4 bin 500 Euro para cezası ve bir yıl tecilli hapis cezasına çarptırılan Leylekyan, aynı suçu 5 yıl içinde bir kez daha işlerse hapse girecek. Leylekyan ayrıca, Sırma Oran’a vereceği 4 bin 500 Euro’ya ek olarak, Oran’ın avukatına 5 bin 500 Euro ödemeye, 2000 Euro da idari cezaya mahkum edildi.

‘Tüm demokratlar için mutluyum’

Kararın ardından konuşan Sırma Oran-Martz, “Mutluyum ama sadece kendi adıma değil. Bütün demokrat insanlar adına. Buna asıl sevinmesi gereken onlar. İnsanların kökeni ne olursa olsun, bu Leylekyan ve benzeri kişilere birlikte yaşamamızı ve huzurumuzu bozacak hakaretler savurma yetkisini vermez. Düşünceler hakaret etmeden de dile getirilebilir. Umarım bu kadar ucuz hakaret edebilme yetkisini kendilerinde görenler gerekli dersi çıkarırlar” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG