Erişilebilirlik

Şirketler İran'a Yaptırımları Uyguluyor


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Merkezi Londra’daki ünlü sigorta şirketi Lloyd, İran’a benzin götüren tankerlerin sigortalarını kısıtlayacağını açıkladı. Bu ay başında Başkan Barack Obama, belirli yabancı mali işlemleri, enerji-bağlantılı yatırımları ve ticareti caydırarak İran’ı nükleer silah geliştirecek kaynaklardan yoksun bırakmayı amaçlayan yeni Amerikan yaptırımlar yasasını imzaladı.

Amerikan yatırımları, BM Güvenlik Konseyinin İran’a , nükleer programıyla ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediği için dördüncü tur ekonomik yaptırımlar getiren 1929 sayılı karar tasarısını kabul etmesinden sonra yürürlüğe girdi.

Lloyds şirketinin başkanı Sean McGovern Reuters haber ajansına “Lloyds yaptırım kararlarına her zaman uyacaktır” diye konuştu.

Lloyds’un bu kararından önce bankalar, petrol ve imalat şirketleri dahil çeşitli özel kuruluşlar benzer adımlar atarak İran ile iş yapmayı durdurdu.

Amerika Maliye Bakanlığının Terörizm ve Mali İstihbaratdan sorumlu müsteşarı Stuart Levey, hükümet ve özel sektörden gelecek ikili baskının İran’ı tutum değiştirmeye ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlamada büyük önem taşıdığını söyledi.

Levey” Özel sektörün gönüllü olarak attığı adımlar hükümetlerin aldığı önlemleri güçlendiriyor. BM Güvenlik Konseyinin 1929 sayılı kararı bu stratejide yeni ve önemli bir etken oluşturuyor”dedi.

Başkan Barack Obama bu ay Kapsamlı İran Yaptırımları yasasını imzalarken göreve geldiğinde İran hükümetine açık bir tercih sunduğunu söyledi.

Obama” İran hükümeti ya uluslararası yükümlülüklerini yerine getirir ve tüm İranlılar için daha iyi bir gelecek, dünya ile daha derin ekonomik ve siyasi bütünleşme ve daha büyük güvenlik sağlayacağını farkeder. Ya da sorumluluklarından kaçmaya ve daha çok baskı ve tecrite maruz kalmaya devam eder” dedi.

Obama” Bugüne kadar İran meydan okuma yolunu seçti..Bu yaptırımlar ve diğerleriyle İran hükümetinin nükleer programını finanse etme gücünün kalbine vuruyoruz. İran hükümetine eylemlerini ciddi sonuçları olacağını gösteriyoruz. Direnmekte ısrar ederse, baskı artmaya ve tecrit derinleşmeye devam edecektir.Bundan kimsenin kuşkusu olmasın..Amerika ve uluslararası topluluk İran’ın nükleer silahlar edinmesini önlemede kararlıdır”şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG