Erişilebilirlik

Cirquie de Soleil Şubat'ta Türkiye'de


Cirquie de Soleil Şubat'ta Türkiye'de
Cirquie de Soleil Şubat'ta Türkiye'de

Cirque de Soleil 1984 yılında Quebec’te 20 sokak sanatçısıyla kuruldu. O günden beri 5 kıtada 300 kentte 100 milyon izleyiciye ulaşan Cirque du Soleil bildiğimiz sirk gösterilerinden çok farklı

Görsel bir şölen olan Cirque de Soleil’i büyüleyici yapan hem nefes kesen göstericileri hem de olağanüstü sahne düzeni. Göstericiler için bu sirk, sanatla atletizmin kaynaştığı dev bir şölen.

Cirque de Soleil 1984 yılında Quebec’te 20 sokak sanatçısıyla kuruldu. O zamandan beri 5 kıtada 300 kentte 100 milyon izleyiciye ulaşan Cirque de Soleil bildiğimiz sirk gösterilerinden çok farklı. Sirk, geleneksel sirklerden aşina olduğumuz hayvan gösterileri yerine rüya gibi temalarla süslü, orijinal müzik ve ışıklandırmalarla dolu dramatik akrobasi gösterileri sunuyor.



Altı yıl Fransız ulusal jimnastik takımında yer alan Yahie Icheboudene 2008’de 23 yaşındayken hayallerinin peşine takıldı ve sporcu üniformasını çıkarıp daha renkli, göz alıcı ve gösterişli bir role büründü. Sirke katılan Yahia şunları söylüyor: "17 yaşında ilk Cirque de Soleil gösterisini izledim ve bu işi yapmak istediğime karar verdim. Yarışmalara katılırken haftada 35 saat antreman yapmam gerekiyordu. Ama çok şey öğrenmiyordum. Belirli bir düzeye geldiğinizde artık amaç o noktayı korumak oluyor. Ama bu sirke katıldığımdan beri her gün yeni şeyler öğreniyorum.”

Cirque de Soleil’n yeni gösterisi ‘Ovo’ böceklerle ilgili. Yahia’nın gösterisinde 11 eski jimnastikçi çekirge rolünde. Gösterinin bir parçası olan trambolin ve kaya tırmanışıysa jimnastikçilere hiç yabancı değil, ilk günden alışmakta hiç zorlanmamışlar. Yahia şovu şöyle anlatıyor: "Montreal’de sekiz ay boyunca gösteriyi tasarladık. Cirque de Soleil’e katıldığımızda da bize üç trambolin olan büyük duvarı ve sahneyi boydan boya geçen rayları gösterdiler ve hazırlanmamız için altı ayımız olduğunu söylediler. Gösteriye kendimizden birşeyler katmamız gerekiyordu. Biz de kendi gösterimizi oluşturmaya başladık.”

Bir Cirque de Soleil gösterisini yöneten ve koreografisini hazırlayan ilk kadın olan Deborah Colker, 54 kişiden oluşan ekibi, gösterinin gelişmesine katılmaya teşvik etmiş. Yahia çalışmaları nasıl yürüttüklerini anlatıyor bu kez: "Sabah 9’da işe başlıyorduk, ama ne zaman bitireceğimiz belli değildi. Duvarda ve sahnenin üzerinde bulunan raylı sistemdeki çalışmaların ve koreografinin tamamlanması gerekiyordu. Oyunculuk ve dans dersleri de sürüyordu. Benim için harika bir deneyimdi çünkü Deborah Colker çok yaratıcıydı.”

Ovo adı gösterinin dokuzuncu durağı, Washington’du. Bu büyük prodüksiyonlar uğradıkları kentlerde iki ay boyunca sergileniyor. Ekipler apartman dairelerinde yaşıyor, özel ahçıların yaptığı yemeklerle besleniyor. Ama bu uzun bir serüven. Yahia da bunu dile getiriyor: "2012‘nin sonuna kadar Amerika’dayız. Sonra belki Japonya ya da Avustralya’ya gideriz, henüz bilmiyoruz. İki yıllık sözleşme imzalıyoruz ve bu sürenin sonunda kimileri kalıyor, kimileriyse başka projelerde yer almak üzere ayrılıyor.”

İlk sözleşmesinin son aşamasına yaklaşan Yahia ulusal jimnastik takımını bırakıp Cirque de Soleil’de bir çekirge olarak da olsa yeni bir hayata başlamaktan memnun. Yahia duygularını şöyle dile getiriyor: "Benim için en büyük heyecan, gösterinin sonunda izleyicilerin ayağa kalkıp bizleri alkışlaması, teşekkür etmesi. Bu beni çok tahmin ediyor. Jimnastikçiyken katıldığım yarışmalarda tek amacım altın madalya kazanmaktı. Cirque de Soleil’deyse her gün duygularımı aktarmak ve izleyicilerin iyi vakit geçirmesini sağlamak için çok çalışıyorum.”

Cirque de Soleil, Washington’dan sonra Atlanta, Dallas ve Houston kentlerinde de izleyicilere görsel bir şölen sunmak için yola koyuldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG