Erişilebilirlik

Sırbistan ve Kosova, Brüksel’de Uzlaşı Arıyor


Sırbistan Başbakanı Ivica Dacic ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi Brüksel'de AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın himayesinde bir araya geldi.
Sırbistan Başbakanı Ivica Dacic ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi Brüksel'de AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın himayesinde bir araya geldi.

Balkanlar'ın uzlaşmaz ikilisi Sırbistan ve Kosova ilişkilerini normalleştirmenin yolunu Brüksel’de arıyor. Avrupa Birliği’ne göre, sekizinci turu yapılan görüşmelerde anlaşma zor da olsa yakın

Üyelik perspektifini Balkan ülkeleri arasındaki ikili anlaşmazlıkları çözmek için bir araç olarak kullanan Avrupa Birliği, Sırbistan ile Kosova’yı “uzlaştırma” çabasını sürdürüyor. Avrupa Birliği üyelerinden beşinin henüz tanımadığı Kosova ile yürütülen müzakereler özellikle Sırbistan açısından büyük önem taşıyor. Henüz potansiyel aday konumundaki Kosova, tüm üye ülkeler tarafından tanınmadan Avrupa Birliği sürecinde belirgin ilerleme sağlayamayacak. Sırbistan için ise durum çok farklı. 2012’de aday ülke statüsü tanınan Sırbistan’ın süreçte hızlı şekilde ilerleyebilmesinin yolu Kosova’yla anlaşmazlıklarını gidermekten geçiyor.

Sırbistan’ın istediği ilerlemeleri kısa sürede sağlayabilmesi için Kosova’yla ilişkilerini normalleştirmesi gerekiyor. Bu normalleşme sadece sınır kontrolü ya da ticaret gibi konuları kapsamıyor. Sırpların yoğun olarak yaşadığı Kosova’nın kuzeyinin statüsü görüşmelerdeki en zorlu başlığı oluşturuyor.

Kosova’nın en büyük korkusunu ise ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırplara verilecek geniş kapsamlı bir otonominin günün birinde ayrılığa neden olması oluşturuyor. Uluslararası toplum da Kosova’nın kuzeyine bu tür bir oluşumun gündeme gelmesine sıcak bakmıyor.

Avrupa Birliği kaynakları iki ülke başbakanları arasında yürütülen görüşmelerde kritik bir aşamaya gelindiğinin altını çiziyorlar. Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın himayesinde Brüksel’de gerçekleştirilen sekizinci tur görüşmelere girerken Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin de “Bugün tarihi bir gün” açıklamasında bulunması karara oldukça yakın olunduğunun göstergesi niteliğinde. Ashton’a göre de kolay olmasa da anlaşma sağlama ihtimali oldukça yüksek. “En zor konularda anlaşmaya yakınız. Bugünkü görüşmeler nihai nitelikte olacak” diyen Ashton, “fırsatın kaçırılmaması gerektiği” uyarısında bulundu.

Sırbistan ve Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, bağımsızlığını 2008’de ilan eden ve aralarında ABD ve Türkiye’nin de bulunduğu 100 kadar ülke tarafından tanınan Kosova’yı tanımıyor. Kosova, 27 Avrupa Birliği üyesi arasında sadece İspanya, Kıbrıs, Romanya, Slovakya ve Yunanistan tarafından tanınmıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 16 Nisan’da Sırbistan ile Kosova arasında yürütülen görüşmelerle ilgili bir rapor yayımlaması öngörülüyor. Bu rapor haziranda bir araya gelerek Sırbistan’ın üyelik müzakerelerine yeşil ışık yakıp yakmamayı masaya yatıracak olan Avrupa Birliği liderlerinin alacakları karar için belirleyici nitelikte olacak. Sırbistan hazirandaki zirveden müzakere tarihi almayı umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG