Erişilebilirlik

Silverdocs Film Festivali'nden Barış Mesajı


Silverdocs Film Festivali'nden Barış Mesajı
Silverdocs Film Festivali'nden Barış Mesajı

Silverdocs Film Festivali’nin 8’incisi geçtiğimiz haftalarda Washington’da yapıldı. Festivalin bu yılki konusu “Beyaz Perde’de Barış İnşa Etmek”ti. Uluslararası 6 bağımsız belgesel barış ve şiddet içermeyen mücadeleyi ana tema olarak işledi.



Silverdocs Film Festivali her yıl Amerikan Film Enstitüsü tarafından düzenleniyor. Festivalin sponsoru Discovery televizyon kanalı. Festival her sene uluslararası bağımsız yapımlara yer veriyor.

Bu yıl festivalde 54 ülkeden 102 film gösterildi. Bu yılın özel yapımı Amerikan Barış Enstitüsü’nün yardımlarıyla seçilen belgeseller dizisiydi. Bu filmler barışçı çözüm ve şiddet içermeyen protestoları konu alıyordu. Ödüllü yapımcı Julia Bacha imzalı Budrus adlı yapım Filistinli protestocu Ayid Morrar’ın Budrus köyünde İsrail yıkımından kurtulabilmesi için sessiz protesto düzenlemesini anlatıyor.

Ortadoğu’dan ‘Sözde Düşmanım’ adlı bir başka fimde, yapımcı Lisa Gossels 6 İsrailli ve Filistinli genç kızın Amerika’da düzenlenen barış kampında geçirdikleri bir haftayı konu alıyor. Film genç kızları daha sonraki 6 yıl boyunca izleyerek kampın hayatları üzerindeki etkisini anlatıyor.

Sierra Leone’den War Don Don adlı film sivil savaş sonrasını konu alıyor. Filmin adı “Savaş Bitti” anlamına geliyor. Uluslararası bir mahkemenin sivil savaştan sorumlu olanları adalet önüne çıkarması ve eski general Issa Sessay’ın duruşmasından görüntüler de filmde yer alıyor. Afrika’dan katılan bir başka film de “Grace, Millie and Lucy”ydi. Çocuk askerleri anlatan filmde Uganda’nın kuzeyindeki kız askerlerin dramı konu ediliyor. Festivale Guatemala ve Komboçya’dan da barış ve umut konularını işleyen filmler katıldı.

Festivalin Sanat Direktörü Sky Sitney Amerika Barış Enstitüsü’yle ortak çalışmanın barış ve sinema sanatını birleştirdiğini söyledi. Sitney, “Dünyada barışı sağlamak için çaba gösteren Barış Enstitüsü ile çalışmak, onların deneyiminden yararlanmak ve bu sayede izleyiciyi güçlü temalar işleyen belgesellerle buluşturmak çok yararlı oldu,”diye konuştu.

Amerika Barış Enstitüsü Başkan Yardımcılarından Tara Sonenshine da şöyle konuştu: “Yıllarca film ve medyanın etkileyici gücünü savunduk. Bu ortaklık bu uzun kararlılığın bir göstergesiydi. Sadece barışın sağlanmasında değil, eğitim, bilgilendirme, ilham verme gibi konularda da medya ve sinemanın gücüne inanıyoruz.”

Hem Sitney hem de Sonenshine her filmde ayrı bir konu işlenmesine rağmen verilen mesajın ortak olduğunu söylüyor. Sitney festivalin barışa bağlı izleyiciler, siyasiler ve sinema arasında bir bağ kurulmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Sitney ve Sonenshine gelecekte de benzer ortak çalışmalar yapmak istediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG