Erişilebilirlik

Şili’de Eski Başkan Allende’nin Mezarı Açılacak


Şili’de Eski Başkan Allende’nin Mezarı Açılacak
Şili’de Eski Başkan Allende’nin Mezarı Açılacak

Şili’de yetkililer eski Devlet Başkanı Salvador Allende’nin mezarını açmaya hazırlanıyor. Yapılacak otopsiyle, 1973 yılında Amerikan destekli askeri darbe sonucu devrilen Allende’nin öldürüldüğü ya da intihar ettiği yolundaki soruların aydınlanması amaçlanıyor.

Otopsiyi yapacak kurul yedi Şilili ve beş yabancı uzmandan oluşuyor. Mezarın açılmasına izin veren ve halen Senatör olarak görevini sürdüren Salvador Allende’nin kızı Isabel, yapılacak araştırmanın demokratik yollardan seçilen bir liderin ölümüyle ilgili kuşkuları dağıtma açısından önemli olduğunu söyledi.

Allende’nin mezarı, 1973 ve 1990 yılları arasındaki askeri darbede işkence ve kötü muamele gördüğü iddia edilen 726 kişiyle ilgili soruşturmanın parçası olarak açılıyor.

Allende’nin General Augusto Pinochet tarafından düzenlenen darbe sırasında nasıl öldüğü, hala sırrını koruyor. Allende’nin ekibinden bir doktor, devrik devlet başkanının kendisine dönemin Küba lideri Fidel Castro tarafından hediye edilen bir Kalaşnikof tüfekle intihar ettiğini iddia ediyor. Doktor Patricio Guijon, Allende’nin intihar ettiği sırada devlet başkanlığı sarayının saatlerce bombalandığını ve ateş altında kaldığını savunuyor.

Pinochet’nin 17 yıl süren diktatörlüğü sırasında en az 3 bin rejim muhalifinin öldürüldüğü ya da kaybolduğuna inanılıyor.

XS
SM
MD
LG