Erişilebilirlik

Şii Milisler Ramadi Çevresinde Mevzileniyor


Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin çağrısı üzerine Ramadi’ye doğru harekete geçen milisler kenti IŞİD militanlarından geri almak üzere hazırlık yapıyor. Şii milisler geçen ay da Tikrit’in geri alınmasında Irak ordusuna destek vermişti

Şii milisler IŞİD’in eline geçen Ramadi kentini geri almaya hazırlanıyor. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin çağrısı üzerine harekete geçen milisler Ramadi kentinin girişinde mevzileniyor.

Geçen ay da Irak askerleriyle birlikte hareket eden milisler Tikrit’in IŞİD’in elinden geri alınmasında etkili olmuştu. Bu sayede, IŞİD’in kuzeyden Bağdat’a ilerlemesi engellenmiş oldu. Şimdi de Ramadi geri alınarak, IŞİD’in batı istikametinden başkente ilerlemesi engellenmek isteniyor.

Beyaz Saray dün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Başkan Barack Obama’nın düzenli olarak gelişmelerle ilgili brifing aldığını duyurdu. Sözcü Eric Schultz da Iraklıların Ramadi’yi geri alması için Amerikan desteğinin devam edeceğini, Pazar gününden bu yana kente en az sekiz hava saldırısının düzenlendiğini kaydetti. Son üç haftada toplam 32 hava saldırısı düzenlendi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de IŞİD’in Ramadi’yi almasını kent halkı için büyük bir kayıp olarak niteledi. Dempsey, bu tür kayıpların üzüntü verici olduğunu ama savaşlarda mümkün olduğunu kaydetti.

Yetkililer, IŞİD’in Ramadi’yi ele geçirmesi sırasında en az 500 kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Anbar Vilayet Konseyi Başkanı Sabah Karhout El Helbusi, Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’ne verdiği demeçte, kentte büyük bir insanlık dramının yaşandığını söyledi.

BM Sözcülerinden Farhan Haq da 6 bin 500 ailenin evlerini terketmek zorunda kaldıklarını, bunların çoğunun Felluce ve Halidiye’ye gittiğini söyledi. Sözcü, BM ve diğer kuruluşların Ramadi’den kaçanlara gıda, çadır ve tıbbi yardım sağladığını da kaydetti. Ancak BM, gıda stoklarının ve mali kaynaklarının hızla tükendiğine de dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG