Erişilebilirlik

Sihirbazlıkla Hasta Tedavisi


Sihirbazlıkla Terapi
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Sihirbazlık, yüzyıllar boyunca her kültürün parçası olmuştur. Amerikalı sihirbaz Kevin Spencer ise sihirbazlık sanatını farklı bir boyuta taşıyor. Spencer, becerilerini yalnızca insanları eğlendirmek için değil, özürlü çocuk ve yetişkinlerin hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyor

Kevin Spencer, 30 yılı aşkın süredir sihirbazlık yapıyor: “İlk kez bir sihirbazlık gösterisi izlediğimde beş yaşındaydım. Anneme ‘büyüyünce ben de sihirbaz olmak istiyorum’ dediğimi çok iyi hatırlıyorum.”

Ancak kariyerinin başında geçirdiği trafik kazası, herşeyi değiştirmiş.

Kevin Spencer, “Arabam kamyonun altında kalmıştı. Kendime geldiğimde hastanenin nöroloji yoğun bakım ünitesindeydim. Beynim ve omuriliğim hasar görmüştü. Kaza sonucu kaybettiğim becerilerimi yeniden kazanmak için bir yıl terapi gördüm,” şeklinde konuşuyor.

Bu deneyim, Spencer’ın aklına sihirbazlığı terapi için kullanma fikrini getirmiş: “Araştırmalar, sihirbazlığın iyileştirici etkisi olduğunu gösteriyor. Sihirbazlık yaparken kullanılan fiziksel hareketlerin geleneksel fizik tedavi yöntemlerinde kullanılan hareketlerle aynı olduğunu da yine araştırmalardan biliyoruz.”

Spencer, dünyanın dört bir yanında özürlü çocuk ve yetişkinlere sihirbazlık numaraları öğretiyor: ”Hareket becerileri, zihinsel, kavramsal ve sosyal beceriler üzerinde çalışıyoruz. Kurs bittikten sonra katılımcılar bir de sihirbazlık numarası öğrenmiş oluyor.”

Sosyal iletişim, çocukların özgüven edinmesini de sağlıyor.

Otistik Liam Shannon, katıldığı kursun çok faydasını görmüş. Birkaç sihirbazlık numarası öğrenen 10 yaşındaki Liam, birçok duyguyu aynı anda hissediyor: ”Kendimi sihirbaz gibi hissettim. Ciddi, mutlu ve gururlu. Harikaydı!”

Liam’ın annesi, Gita Maitra, ”Liam kendini çok iyi hissetti. Birşeyler başarmış olmak özgüvenini artırdı. Sihirbazlığın nasıl yapıldığını gözlemledi, öğrendi ve yaptı” şeklinde konuşuyor.

Spencer için asıl sihir, Liam gibi çocukların olumlu tepki verdiklerini görmek: ”Sahnede binlerce izleyicinin alkışlarını alabilirsiniz. Ancak bir çocuğun yüzündeki gülümsemeyi görmek ve ‘bak, başardım’ dediğini duymaktan daha büyük sihir olamaz.”

Kevin Spencer, içlerindeki sihirbazı keşfetmeleri için özürlülerle yaptığı çalışmalara daha fazla zaman ayırmayı planlıyor.


STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG