Erişilebilirlik

Sığınmacıların Yolculuğu Devam Ediyor


Türkiye-AB arasında sığınmacılar konusunda varılan anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün yine yüzlerce sığınmacı Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçti.

Yetkililer, Pazar sabaha karşı 12 botta yaklaşık 900 kişinin Midilli’ye ulaştığını belirtti.

Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma gereği 20 Mart’tan itibaren Yunanistan’a yasa dışı yollardan geçen sığınmacılar kayıt altına alındıktan ve mülteci olma istekleri kaydedildikten sonra Türkiye’ye geri gönderilecekler.

Bu işlemin de 4 Nisan’da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bunun için Yunanistan’ın hızlı bir makenizma oluşturması gerekiyor.

Avrupa Birliği Yunanistan’a bu süreçte aralarında hakimler, sınır muhafızları ve rehberlerin de bulunduğu 4 bin kişilik ekiple yardımcı olacak.

Avrupa Birliği bunun karşılığında Türkiye’den de binlerce Suriyeli sığınmacı alacak, Suriye sığınmacılar için 2018’in sonuna kadar 6 milyar Euro yardımda bulunacak ve AB üyelik sürecini hızlandıracak.

Türkiye ile AB’nin vardığı anlaşmanın başarılı olup olmayacağı merak konusu. Yunanistan’da bulunan onbinlerce sığınmacının akıbeti ise belirsiz.

Bu yılın başından bu yana Yunanistan’a ulaşan sığınmacıların sayısı çoğunluğu Suriyeli,Iraklı ve Afganlı olmak üzere 144 bin. Bunların yüzde 60’ı kadın ve çocuk. Bu ülkedeki sığınmacıların çok az bir bölümü Yunanistan’da kalmak istiyor.

XS
SM
MD
LG