Erişilebilirlik

Sığınmacılar Yine Yollarda


AB-Türkiye arasında sığınmacılar konusunda varılan anlaşmaya rağmen Yunanistan-Makedonya sınırına sığınmacılar gelmeye ediyor. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu sığınmacılar kilometrelerce yürüyerek sınıra ulaştı

AB-Türkiye arasında varılan anlaşmanın ardından, sadece geçerli AB vizesine sahip olanların geçişine izin verileceği belirtilse de Yunanistan-Makedonya sınırındaki Idomeni kampına sığınmacılar gelmeye devam ediyor.

Yoğun yağış, kamptaki 14 bin kişiyle ilgili endişeleri artırıyor. 14 bin kişi aşırı kalabalık kampta, yardım gruplarının sağladığı küçük çadırlarda yaşam savaşı veriyor.

Sınırların kapatılmasına ve kötü koşullara rağmen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca kişi 15 km uzaklıktaki petrol istasyonundan sınıra doğu yürüdü.

Diğerleri için durum daha kötü. 200 sığınmacı otobüslerle Atina çevresinde ya da ülkenin değişik yerlerindeki kamplara götürüldü. Yunan yetkililer kampı zorla boşaltmayacaklarını belirtiyor.

“Bu korkunç, inanılmaz, ülkemde savaş var ve sınırı kapatıyorlar” diyen 23 yaşındaki Suriyeli Mahmut Hasan durumun çok kötü olduğunu da belirterek yardım çağrısında bulunuyor.

Türkiye işbirliğine hazır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın Avrupa Birliği ile sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderilmesi anlaşmasıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi ve diğer insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmak istediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, AB-Türkiye arasında varılan anlaşmayı da savundu ve bunun insan kaçakçılığıyla mücadelede en etkin yol olduğunu söyledi.

Anlaşmaya göre Yunanistan’a ulaşan sığınmacılar mülteci olmak için başvurmazsa Türkiye’ye geri gönderilecek.

Çavuşoğlu amacın “düzensiz göçü önlemek, düzenli bir göçü sağlamak” olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi ile sığınmacılara nasıl ev sahipliği yaparız ve onları nasıl ülkelerine gönderebiliriz konularında işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin amacının, dönen sığınmacılara yüksek kaliteli geçici barınaklar yapmak istediklerini ama onlara mülteci statüsü vermeyi düşünmediklerini de belirtti.

Yunanistan’da protesto

Yunanistan’da iki eski bakanın liderlik ettiği gösteride Avrupa Birliği protesto edildi. Protestocular Atina’daki Avrupa Komisyonu binasını kısa süreliğine işgal ettiler.

Göstericiler, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile sığınmacılar konusunda yaptığı anlaşmayı protesto etti.

Eski enerji ve sosyal güvenlik bakanının liderlik ettiği gösteriye yaklaşık 50 kişi katıldı. Panayotis Lafazanis ile Dimitris Stratulis hükümeti Avrupa Birliği planlarını desteklemekle suçladı, bunun sığınmacılar için uluslararası korumayı azaltacağını ve binlerce sığınmacının da Yunanistan’da kalmasına neden olacağını belirtti.

İki Yunan bakan geçen yıl iktidardaki Siriza partisinden ayrılmıştı.

Balkanlar önlemleri sertleştiriyor

Slovenya Başbakanı Miro Cerar ülkesinin Hırvatistan ile sınırını vizesi olmayanlara tamamen kapadığını söyledi. Cerar ayrıca sığınmacı taşıyan trenleri de kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Cerar kararın Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinden sonra alındığını da vurguladı.

Ekim ayının ortalarından bu yana 478 bin sığınmacı çoğunlukla trenlerle Slovenya’yı geçti.

Slovenya polisi dört gündür ülkeye sığınmacı gelmediğini belirtiyor.

Macaristan da ülkede ilan edilen acil durumun bütün ülkeye yayıldığını açıkladı. Bu, sığınmacıların ülkeye girişlerini engellemek için daha fazla polis ve askeri kontrol noktası anlamına geliyor.

İçişleri bakanı karara gerekçe olarak Balkan ülkelerinde sıkışan sığınmacıların nereye gideceklerinin belli olmamasını gösterdi.

Bu arada Yunanistan, NATO’nun Ege Denizi’nin doğusunda denetimlere başlamasının etkisini gösterdiğini belirtti.

Yunan savunma bakan yardımcısı Dimitris Vitsas, NATO devriyelerinin insan kaçakçılarına baskı oluşturduğunu söyledi.

Alman parlamenterin Türkiye çıkışı

Avrupa Parlamentosu’nun Alman üyesi Manfred Weber, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmaması gerektiğini belirtti.

Merkel’in parti üyesi ve aynı zamanda Avrupa İnsanların Partisi lideri Weber, merkez sağ bloğun Türkiye’nin üyeliği konusunda çok şüpheli olduğunu söyledi. Weber bunun iki taraf için de iyi olduğunu düşünmüyoruz dedi.

Weber, “Eğer Türkiye bizimle ortak olmak istiyorsa, Türkiye’nin Avrupa’ya sırtını dönmemesinden emin olmak önemli” dedi.

Weber’in lideri olduğu EPP Parlamento’daki en büyük gruba sahip.

Türkiye AB ile vardığı anlaşma çerçevesinde üyelik müzakerelerinin hızlandırılmasını, vize serbestisi ve sığınmacılar için toplam 6 milyar Euro talep ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG