Erişilebilirlik

‘Sığınmacılar Yeni Rota Arayışında’


Avrupa Birliği binlerce sığınmacıyı Türkiye’ye geri göndermeye çalışırken, sığınmacıların insan kaçakçılarını kullanarak yeni rotalara yönelmesinden endişe ediliyor

Kendilerine barınacak ülke ya da iş bulamayan sığınmacıların insan kaçakçılarını kullanarak başka rotalar kullanıyor olması Avrupa’da endişe kaynağı.

Uzmanlar ve bazı ülkelerin bakanlarına göre Arnavutluk, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya yeni alternatif yollar. İspanya; Cezayir ve Fas’la bu ülkelerden yeni rotalar açılmaması konusunu görüşüyor.

İspanya İçişleri Bakanı Brüksel’de Avrupa Birliği İçişleri Bakanları toplantısına katılırken yaptığı açıklamada “Dikkatli olmalıyız,” dedi.

Bu yıl Yunanistan’a 130 bin sığınmacı gitti ancak Almanya ya da İskandinav ülkelerine doğru yolculukları sınırlardaki sıkı kontroller nedeniyle tıkanmış durumda.

Uzmanlar, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın insan kaçakçılarına yarayacağını belirtiyor.

Uluslararası Organize Suça Karşı Küresel İnsiyatif’den Tuesday Reitano’ya göre anlaşma insan kaçakçıları için büyük bir kazanım ve etkileri şimdiden görülüyor.

Reitano, şimdiden 50 kişilik bir sığınmacı grubunun Arnavutluk’tan yerel mafya tarafından geçirildiğini belirtiyor. Macaristan’da da gizli yolların yeniden açıldığı belirtiliyor. Ülkenin güneyinde dikenli telli bölgeyi aşmaya çalışanların sayısı artıyor.

İtalya birçok sığınmacının Arnavutluk’tan botlarla Adraiyatik’i geçmesinden endişe ediyor.

Bununla birlikte İtalya İçişleri Bakanı büyük bir sığınmacı akınının olacağına dair bir kanıtın henüz olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği Sınır Kontrol Dairesi (Frontex) de henüz büyük bir hareket gözlemlenmediğini belirtti.

Bununla birlikte ihtimallere karşı hazırlıklar yapılıyor.

Frontex’in Direktör Yardımcısı Berndt Korner’e göre Arnavutluk ihtimallerden sadece biri. Korner, aynı durumun Yunanistan’ın batı kıyısı ve Karadağ için de geçerli olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında prensipte varılan anlaşma birçoğu için belirsiz.

Avrupa Parlamentosu’ndan Liberal kanadın lideri Guy Verhofstadt da anlaşmanın sığınmacıları alternatif yollara yönlendireceğini belirtiyor. Verhofstadt, “Yeni bir Lampedusa, yeni bir Malta, yeni bir Arnavutluk, yeni bir Bulgaristan rotası göreceğiz,” diyor.

XS
SM
MD
LG