Erişilebilirlik

Sigara Sanıldığından Çok Daha Zararlı


Sigara Sanıldığından Çok Daha Zararlı
Sigara Sanıldığından Çok Daha Zararlı

Sigaranın sağlığa zararlı olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Peki ama sigara sağlığa ne kadar zararlı? Üç yeni araştırma sigara alışkanlığının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığa sanılandan çok daha fazla zarar verdiğini gösteriyor.

Amerika’da sağlık konusundaki en yetkili kişi, Başkan’ın Halk Sağlığı Danışmanı Doktor Regina Benjamin, tütünün çok zararlı olduğunu söylüyor:"Tütün dumanının insan vücuduna anında zarar verdiği bir gerçek.”




Doktor Benjamin sigara dumanının kan dolaşımına çok hızlı girdiğini ve her organı etkilediğini söylüyor. Ara sıra sigara içmek ya da ikinci el sigara dumanı solumak bile ciddi hastalıklara, hatta ölüme yolaçabiliyor. Doktor Benjamin, kalp krizi konusunda uyarıda bulunuyor: "Sadece bir sigara içmek ya da ikinci el sigara dumanına maruz kalmak bile kalp krizine neden olabilir.”

Doktor Benjamin sigarayı bırakmak isteyenlere pes etmemeleri çağrısında bulunuyor. Orduda, özellikle de savaş bölgelerinde sigara kullanımı çok yaygın. Travma sonrası stres sendromu yaşayan eski muharipler çok sigara içiyor. Vietnam’da savaşan Walter Williams da bunlardan biri. Williams şunları söylüyor: "Sigara içmeye orduda başladım. Herkes sigara kullanıyordu.”

Seattle’daki eski muharipler hastanesinden Profesör Doktor Miles McFall ve Doktor Andrew Saxon 900 eski muharip üzerinde bir araştırma yaptı. McFall ve Saxon travma sonrası stres sendromu geçiren bu muhariplerin yarısına psikiyatrik tedavi sırasında sigarayı bırakma tedavisi de uyguladı. Diğer grupsa sigarayı bırakmak için başka bir programa katıldı. Doktor Saxon şunları söylüyor: "Travma sonrası stres sendromu kliniğinde tedavi görenler arasında sigarayı bırakanların sayısı, sigarayı bırakmak için ayrı programa sevkedilenlerden iki kat daha fazla oldu. Sigarayı bırakanların psikiyatrik durumlarının kötüye gittiğini gözlemlemedik.”

Brown Üniversitesi’nde yapılan araştırmaysa sigarayı bırakmanın insanı daha mutlu ettiğini gösteriyor. Araştırmaya sigara alışkanlığından vazgeçmek isteyen 200‘den fazla kişi katıldı. Nikotin bandı kullanan ve psikolojik destek alan bu kişiler sigarayı bırakmak için bir takvim belirledi. Katılımcılar sigarayı bırakma tarihinden önce depresyon belirtilerini gözlemlemek için bir teste tabi tutuldu. Profesör Christopher Kahler araştırma ekibinin başkanı: "Araştırmada en başarılı olanlar, yani hem sigarayı bırakıp hem de bir daha başlamayanlar oldukça düşük düzeyde depresyon belirtileri gösterdi.”

Profesör Kahler, buna karşılık, sigarayı bırakan ancak tekrar başlayanların sigara içmedikleri zaman kendilerini daha iyi hissettiğini, tekrar başladıktan sonraysa depresyona girdiklerini söylüyor: "İnsanlar sigara içmedikleri zaman kendilerini çok daha iyi hissediyor.”

Sigarayı bırakmanın daha mutlu ve sağlıklı bir hayata adım atmak olduğunu söyleyen Kahler, araştırmanın, sigara içenleri bu alışkanlıklarından vazgeçireceğini umuyor.

XS
SM
MD
LG