Erişilebilirlik

Sigara, Alzheimer Riskini Arttırıyor


Sigara dumanının Alzheimer hastalığı üzerine olan etkisini araştıran ilk bilimsel çalışmada, sigaranın yaşlı insanlarda bunama riskini arttırdığı ortaya çıktı.

Alzheimer hastalığı genelde yaşlılıkla doğrudan bağlantılı bir durum. Amerika’nın Sesi muhabiri Jessica Berman’ın haberine göre uzmanlar 70, 80, 90 yaşlarına kadar yaşayan insanlarda sinir dokusunun bozulma riskinin arttığını söylüyor. Merkezi sinir sistemini bozan hastalık, hafıza kaybına yol açmanın yanısıra hareket kabiliyetini de büyük ölçüde sınırlıyor. Tedavisi olmayan Alzheimer hastalığı genelde ölümle sonuçlanıyor.

Şimdi, son yapılan araştırmaya göre, sigara içmek, bunaklığın başlaması sürecini hızlandırıyor. Araştırmada fareler kullanılmasına rağmen, bulgular insanların sigarayı bırakmasına yol açacak başka bir sebep olarak görülüyor.

Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nde nöroloji profesörü Claudio Soto, genetiği değiştirilmiş farelerle yaptığı araştırmada, bir grubu yoğun sigara dumanına tabi tutarken, diğer grubu ise hafif sigara dumanı altında tuttu.

Sonuçlar, hiçbir şekilde sigara dumanına maruz bırakılmayan farelerin bulgularıyla karşılaştırıldı.

Soto, “Sigara dumanını soluyan hayvanların beyinlerinde çok daha ciddi bir şekilde Alzheimer hastalığının erken belirtileri görüldü” dedi. Soto, ileriki çalışmalarında, daha yüksek dozda sigara dumanının hayvanlar üzerindeki etkisini araştıracak.

Araştırmacılar, farelerin beyninde görülen belirtilerin, Alzheimer hastalarına yapılan otopsilerde görülenlere benzediğini söyledi.

Soto, Alzheimer’ın geniş alanlara yayılmamış bir hastalık olduğunu ve belli bir genetik bozukluktan kaynaklanmadığını kaydetti. Yaşlılık ve sigara dumanı gibi olumsuz çevresel faktörler de riski arttırıyor.

Soto, bu sebeple, sigarayı bırakanların, sinir dokusunun bozulmasını engelleme ihtimallerini arttırdığını vurguluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG