Erişilebilirlik

Siber Saldırının Yankıları Sürüyor


Siber Saldırının Yankıları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Beyaz Saray, Personel Dairesi'nei yönelik siber saldırıdan etkilenenleri bugün bilgilendirmeye başlıyor. Amerikan hükümeti, siber saldırıya ilişkin soruşturma devam ederken olaydan kimin sorumlu olduğuna dair herhangi bir suçlamada bulunmaktan kaçınıyor

Beyaz Saray, Personel Yönetimi Dairesi’ne yönelik büyük çaplı siber saldırıya maruz kalanları bilgilendirmeye başlıyor. Daire, çalışanların geçmişine dair bilgiler topluyor ve milyonlarca hükümet çalışanının güvenlik izinlerini onaylıyor. Hükümet, siber saldırıya ilişkin soruşturma devam ederken olaydan kimin sorumlu olduğuna dair herhangi bir suçlamada bulunmaktan kaçınıyor.

Bazı yetkililer ve uzmanlara göre siber saldırıda Çin hükümetiyle ilişkisi olduğuna inanılan hacker’ların parmağı var.

Saldırıda şu anda devlette çalışan ya da geçmişte çalışmış olan 4 milyon kişinin kişisel bilgileri hedef alındı.

Eski FBI çalışanı Brad Garrett, ”Akıllara gelen ilk sorular şunlar: saldırı, Çin devleti mi yoksa özel bir kuruluş tarafından mı düzenlendi? Yoksa bu kişiler sıradan hacker’lar mı?” diyor.

Çin Hükümeti’nin siber saldırıda parmağı olduğuna ilişkin iddialara yanıtıysa sert oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Hong Lei, ”Umuyoruz Amerika artık asılsız suçlamaları ve paranoyaklığı bir kenara bırakır, karşılıklı güven inşa etme ve işbirliği sağlamaya çalışır” diyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise herhangi bir suçlamada bulunmaktan kaçındı: ”Bu siber saldırıdan kimin ya da hangi ülkenin sorumlu olduğu konusunda herhangi bir sonuca varmadık.”

Earnest, Amerika ve Çin’in siber güvenlik konusunu bir süredir ele aldıklarını söyledi: ”Başkan Obama, Çin Devlet Başkanı’yla yaptığı her görüşmede Çin’in siber faaliyetlerinin giderek daha kaygı verici hale geldiğini dile getirdi.”

Beyaz Saray Sözcüsü ayrıca hükümetin federal güvenlik ağlarını bu son saldırı gibi siber tehditlerden korumayı son derece ciddiye aldığını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG