Erişilebilirlik

Siber Saldırıların Yeni Hedefi Nükleer Tesisler


Washington’da geçtiğimiz hafta düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi, nükleer tesisleri hedef alan siber saldırıları da gündeme taşıdı. Dünyanın dört bir yanından Washington’a gelen uzmanlar, bilgisayar korsanlarının giderek daha becerikli, dolayısıyla daha tehlikeli hale geldiğini söylüyor. Ukrayna, Almanya, İran ve Güney Kore’deki nükleer sanayi tesislerine yapılan siber saldırılara karşı alınan önlemlerin de konuşulduğu zirvede, hükümet ve özel sektör yetkililerine siber güvenliğe öncelik verme çağrısı yapıldı.

Güney Kore’de bir nükleer enerji santralına siber saldırı düzenleyen korsanlar, nükleer sanayi konusundaki kaygıları arttırabilecek önemde bilgilere ulaştı. Koreli firma, siber savunmasını güçlendirmek için tatbikatlar düzenledi.

Nükleer santralların bilgisayar sistemlerini hedef alan saldırılar, Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde de gündeme geldi. Zirveye katılan uzmanlar, siber saldırıların nükleer tesislerdeki ekipmana zarar verebileceği ve kamu hizmetlerini kesintiye uğratabileceği uyarısında bulundu.

Bilgisayar uzmanları, çok ileri teknolojiye sahip nükleer tesislerde bile bilgisayar kullanıcılarını, bilinmeyen kaynaklardan gelen emailleri ve eklerini açmamak gibi basit önlemleri uygulamaya ikna etme etmekte zorlandıklarını söylüyor. Proofpoint adlı siber güvenlik firmasından Ryan Kalember’a göre, en büyük sorun, çalışanların dikkatsizliği.

Agari siber güvenlik firmasından Patrick Peterson ise, nükleer tesislerin tehditlere karşı güçlü bir koruma sistemine sahip olduğunu söylüyor.

Nükleer Güvenlik Zirvesi sonuç bildirgesi, nükleer tesisleri hedef alan siber saldırıların devam edeceğini ve nükleer sektörün kuralları izlemek yerine sistemdeki zayıflıkları bulmaya odaklanması gerektiğini vurguluyor. Bildirge, siber saldırıları önlemeye çalışan firmalara ve ülkelere işbirliğini genişletme çağrısı da yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG