Erişilebilirlik

Shakespeare'in 450'nci Yaşgünü Kutlanıyor


Shakespeare'in 450'nci Yaşgünü Kutlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Bu yıl, ünlü İngiliz yazar William Shakespeare’ın doğumunun 450‘inci yıldönümü. Washington’daki bir tiyatro grubu, ünlü yazarın doğumgünü anısına kendilerine özgü bir yapım olan ‘Sessiz Shakespeare’ serisinin öne çıkan eserlerinden Hamlet’i yeniden sahneye uyarladı

Synetic Tiyatro Grubu’ndan Gürcü sanatçılar Paata ve İrina Tsikurişvili, Hamlet’in bu sessiz versiyonunu ilk kez 2002 yılında sahnelemiş, yapım birkaç ödül almıştı.

Washington yakınlarındaki Arlington’da kurulan Synetic Tiyatro Grubu, Shakespeare’in 450‘inci doğumgününü, Hamlet’le kutluyor.

Gürcü yönetmen Paata Tsikurişvili ve eşi koreograf İrina, tiyatro grubunu 12 yıl önce, Hamlet’in bu sessiz versiyonuyla kurdu. Çift, bu ilk yapımda Hamlet ve Ophelia’yı canlandırarak başrolü paylaştı. Paata Tsikurişvili, ‘Sessiz Shakespeare’ serisini böyle başlattıklarını söylüyor.

”Hamlet, bize tiyatro dünyasının kapılarını açtı, çok sayıda ödül kazandırdı. Shakespeare oyunlarını metin olmadan sahnelememiz tuhaftı ama bir yandan da birçokları için daha anlaşılabilirdi. Synetic Grubu’nun bu şekilde ünlenmeye başladı.”

Grup, öyküyü aktarmak için müzik, dans ve pandomimden yararlanıyor.

İrina Tsikurişvili, bu kez Hamlet’in annesi Gertrude rolünde. Oyuncuya göre, Shakespeare’in dili evrensel ve yaratıcılığa açık.

”Shakespeare’i şimdiye kadar çok farklı biçimlerde yorumladık. Onikinci Gece eserini 1920‘lere uyarladık, Kral Lear’ı kum üzerinde, Fırtına’yı ise suda sahneledik.”

Grubun deneyimli oyuncularından Alex Mills’e göre, Hamlet’i canlandırmak büyük bir sorumluluk.

”Bu rolü uzun süredir oynayan Paata, bayrağı bana devretti. Oyunda bu rolü üstlenebileceğim için bana güvendi.”

Ophelia rolüyse 20 yaşındaki aktris İrina Kavsadze’nin çocukluk hayali. Kavsadze, birçok ünlü oyuncu çıkarmış bir aileden geliyor.

”İlk Shakespeare deneyimim, metinsiz olan bu oyundu. Hamlet’in sessiz versiyonunu ilk kez gördüğümde daha dokuz yaşındaydım ve henüz Shakespeare okumamıştım.”

Synetic Tiyatro Grubu, kuruluşundan bu yana Washington ve civarındaki tiyatrolara verilen itibarlı Helen Hayes ödülünü 24 kez aldı, 92 kez de aday gösterildi. Ödülün jüri başkanı Victor Shargai, grubun başarısını yıllardır izliyor.

”Grup, Washington’da tiyatronun çehresini değiştirdi, tüm ülkede tiyatro adına büyük başarılara imza attı.”

”İrina ve Paata, yerel tiyatronun sınırlarını zorladıkları için ‘Yılın Washingtonluları’dır.”

Paata ve İrina, geçtiğimiz Ocak ayında yerel tiyatroya yaptıkları katkılar nedeniyle Washingtonian Dergisi tarafından ‘Yılın Washingtonluları’ seçildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG