Erişilebilirlik

Seyahat Yasağı ABD Anayasa Mahkemesi'ne mi Gidecek?


Seyahat Yasağı ABD Anayasa Mahkemesi'ne mi Gidecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Başkan Donald Trump’ın kararnamesiyle başlayan ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan altı ülkenin vatandaşlarıyla mültecileri hedef alan seyahat yasağının durdurulması süreci, Amerikan Anayasa Mahkemesi yolunda.

4’üncü Temyiz Mahkemesi, seyahat yasağının yeni düzenlemesini de kabul etmedi. Konu diğer temyiz mahkemelerinde de ele alınıyor. Seattle’daki 9‘uncu Temyiz Mahkemesi’nin yargıcı, Mart ayında yapılan yeni düzenlemenin anayasayı ihlal edip etmediğiyle ilgili sözlü savunmaları dinledi. Öte yandan Hawaii eyaleti İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarına Amerikan vizesi verilmesinin geçici olarak yasaklanmasına ilişkin karar aleyhinde dava açtı.

Temyiz mahkemesindeki üç yargıç, hükümetin avukatlarından, yeni kararnamenin Müslümanlar’ı hedef almadığını kanıtlamalarını istedi.

Trump Yönetimi’ni temsil eden bir avukat, Başkan Trump’ın, söz konusu ülkelerde Amerika vizesi başvurusu yapanların gerekli güvenlik taramasından geçirilmesi için 90 günlük süre istediğini söyledi.

Yasağa karşı çıkanlar, yeni tasarının, Ocak ayındaki orijinalinden daha iyi olmadığı konusunda ısrarlı.

Hawaii eyaleti başsavcısıysa yasağın anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

Yargıçlar, oturumun sonunda karar almadı. Trump Yönetimi seyahat yasağını savunamazsa tartışma, Anayasa Mahkemesi’ne sevkedilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG