Erişilebilirlik

Serbest Kalan Hatice İsmayilova Hükümetin Peşinde


Serbest Kalan Hatice İsmayilova Hükümetin Peşinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Azerbaycan’da Aliyev ailesinin mal varlığını araştırıp yazdıktan sonra için 537 gün hapis tutulan ve serbest bırakılan gazeteci Hatice İsmayilova, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürüyor.

Azeri gazeteci Hatice İsmayilova cezaevinden çıktı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in ailesinin mal varlığıyla ilgili haberlerin ardından kovuşturmaya maruz kalan İsmayilova, vergi kaçırmakla ve yetkilerini kötüye kullanmakla suçlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest bırakılan İsmayilova’nın cezası 7 yıldan 3 buçuk yıla düşürüldü. 18 aya yakın bir süre hapiste kalan İsmayilova, bu süre boyunca iyimser kalmaya çalışmış. Tahliyesinden bir gün sonra konuşan İsmayilova, haksız şekilde hapiste tutulan herkese savaşmaları çağrısı yapıyor.

İsmayilova, “Moralimi yüksek tutmaya çalışıyordum. Hapiste poziitif kaldım. Başımın dertte olduğunu gerçekten düşünmedim. Moralim yerindeydi. Sürekli gülümsüyordum, hatta cezaevi yetkilileri bile niye gülümsediğimi soruyordu. ‘Çünkü siz gülümserseniz ciğeriniz de gülümser’ diyordum. Bu şakaydı elbette. Sonra 40’ıncı doğum günümü kutlamaya karar verdim, yaşımı saklamıyorum, hala gencim ve doğum günü dileğim birini hapisten kurtarmak için yapabileceğim her şeyi yapmaya devam etmek. Çünkü bu önemli. Ben başardım, başkaları da başarmalı” diyor.

“Tabii ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğim ve tüm suçlamalar düşene kadar savaşacağım. Beni bir buçuk yıl boyunca hapiste tutan, beni işimden, ailemden ve öğrencilerimden koparan Azerbaycan hükümetini sorumlu tutacağım. Hükümet bana yaptığı her şeyden sorumlu tutulacak.”

Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi sivil toplum kuruluşları da çağrı yaparak, siyasi kovuşturmaya maruz kalan İsmayilova’ya yönelik tüm suçlamaların düşürülmesini istedi.

Hatice İsmayilova, Amerika’nın Sesi Azerice Bölümü’nde de bir süre çalışmıştı. Amerika’nın Sesi’nin bağlı olduğu Uluslararası Yayın Kurulu IBB’nin başkanı John Lansing de, Azeri yetkililere İsmayilova’ya yönelik seyahat yasağının kaldırılması çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG