Erişilebilirlik

Şengal’e Üç Koldan Operasyon


Yaklaşık 15 aydır IŞİD’in işgali altında olan Sincar’ın (Şengal) kurtarılması için planlanan, ancak Kürt gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle birkaç kez ertelenen, operasyon dün gece koalisyon uçaklarının keşif uçuşlarıyla başladı. Keşiflerin ardından uçaklar, bombardımana başladı. Sengal ve çevresindeki 29 hedef sabaha kadar bombalandı. Sabaha karşı sona eren bombardımanın ardından yerel saatle 7’de kara harekatı başladı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’de bağlı 20 bine yakın peşmerge 3 koldan Sincar’a saldırdı. Gruplar önce Sincar-Suriye bağlantısını sağlayan yolu ele geçirildi. IKYB Başkanı Mesut Barzani’nin bizzat yönettiği operasyonda top, roket ve Almanya’nın verdiği Milan füzeleri kullanılıyor. Kısa sürede kasabaya giren gruplar sokak aralarında IŞİD militanlarıyla çatışmaya başladı. Bu arada IŞİD’in Musul- Rakka bağlantısını sağlayan ve önemli ikmal yollarından olan 47’nci otoban ve Gabara Köyü de Kürt güçlerinin eline geçti. Bu yolun kontrol edilmesiyle IŞİD’in Irak Suriye bağlantısı kesildi.

KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, IŞİD’lilerin Sincar’ın güneyine doğru çekildiğini belirterek, peşmergelere karşı koyma güçlerinin kalmadığını söyledi. Örgütün Musul ve Rakka bağlantısının da kesildiğini hatırlatan Hawrami, Sincar Telafer bağlantısının da kesildiğini ifade etti. Yerel kaynaklar operasyona PKK militanlarının katıldığı söylese de, Amerikanın Sesi’nin telefonla ulaştığı Hawrami bu bilgiyi doğrulamadı.

Operasyonda Sincar Telafer arasındaki bölgeyi tamamen kontrol altına alan Kürt güçleri IŞİD’e ait 8 bombalı aracı patlattı. Amerikanın Sesi’nin ulaştığı Peşmerge kaynakları kasabanın yüzde 70’inin Kürt güçlerin eline geçtiğini belirterek, IŞİD’in geri çekildiği alanları mayınlaması nedeniyle ilerlemenin yavaş olduğunu söyledi.

Bu arada Sincar Kaymakamlık binasını ele geçiren Kürt güçleri, binaya bölgesel yönetimin bayrağını çekti.

Şengal’de Operasyon
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG