Erişilebilirlik

Senato'nun Yeni START Anlaşmasını Onaylaması Bekleniyor


Senato'nun Yeni START Anlaşmasını Onaylaması Bekleniyor
Senato'nun Yeni START Anlaşmasını Onaylaması Bekleniyor

Amerikan Senatosu’nun Rusya’yla nükleer silah indirimi öngören yeni START anlaşmasını bugün yapacağı yılın son oturumunda onaylaması bekleniyor.

START olarak bilinen yeni Stratejik Silah İndirimi Anlaşması’nın onaylanması, Başkan Barack Obama’nın ilk büyük dış politika zaferi olacak. Obama anlaşmayı Nisan ayında Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’le birlikte imzalamıştı.

Oylamadan bir gün önce anlaşmaya karşı çıkan 11 Cumhuriyetçi Partili senatörün, Demokrat Parti’nin safında oy vereceği açıklandı.

Anlaşma, Amerika ve Rusya’nın elindeki nükleer silahların sayısının azaltılmasını öngörüyor. Aynı şekilde iki ülke arasında, anlaşmanın koşullarını yerine getirip getirmediklerini denetlemek üzere ortak bir sistem kurulacak.

Anlaşmanın ulusal güvenlik önceliği olduğunu savunan Obama, Senato’da onaylanması için yoğun çaba sarf etti. Bazı Cumhuriyetçi Partililer, yeni START anlaşmasının Amerika’nın savunma gücünü kısıtlayacağını öne sürüyor. Ancak Demokrat Parti’nin yanı sıra önde gelen Cumhuriyetçi Partili senatörlerin de dahil olduğu çok sayıda eski ve yeni politikacı ve savunma yetkilisi anlaşmaya destek veriyor.

XS
SM
MD
LG