Erişilebilirlik

Senato Trump’ın Anayasa Mahkemesi Üyesi Adayını Onayladı


Başkan Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi adayı olarak gösterdiği Neil Gorsuch’ın üyeliği Senato Genel Kurulu tarafından onaylandı, bu şekilde Gorsuch ABD Anayasa Mahkemesi’nin tarihindeki 113’üncü üyesi oldu.

Başkan yardımcısı Mike Pence de oylama sırasında Senato’da hazır bulundu.

Komisyonda pazartesi günü yapılan oylamada, 11 Cumhuriyetçi Gorsuch lehine oy kullanmış, 9 Demokrat ise aleyhte oy kullanmıştı.

Demokrat partili üyeler, Senato Genel Kurulu’ndaki oylamayı engellemeyi planlıyordu. “Kürsü işgali" (filibuster) olarak tanımlanan bu sürecin sonlandırılabilmesi için 100 üyeli Senato’da 60 üyenin lehte oy kullanması gerekiyordu.

Demokratların engelini aşmak isteyen, Cumhuriyetçiler, iç tüzükte değişiklik yaparak, “Filibuster” olarak bilinen bu engelleme taktiğini değiştirdi ve perşembe günü yapılan oylamayla 60 onay oyu yerine “salt çoğunluğun” oyu geçerli oldu.

Böylece, Senato’da cuma günü (bugün) yapılan oylamada Gorsuch, 54 kabul, 45 ret oyu alarak salt çoğunluğun oyunu aldı ve resmen ABD Anayasa Mahkemesi’nin tarihindeki 113. Üyesi oldu.

Demokratlar Cumhuriyetçilere iç tüzükte yaptıkları değişiklik nedeniyle tepki gösterdi.

Amerika’da Anayasa Mahkemesi üyeleri, yaşamları boyunca görevde kalıyor. Sadece bir üye öldüğünde yeni bir üyenin seçilme süreci başlayabiliyor.

Anayasa Mahkemesi 9 üyeden oluşuyor.

Gorsuch’un seçilmesiyle ülkede Anayasa Mahkemesi üyeliği için 14 aydır süren mücadele sona ermiş oldu.

ABD'de Anayasa Mahkemesi Yargıçı Nasıl Seçilir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG