Erişilebilirlik

Senato Mali Reform Tasarısnı Görüşüyor


1930’lardaki Büyük Bunalım’dan sonra finans piyasalarında en büyük değişikliği yapacak yasa tasarısının görüşülmesine Senato’da başlandı. Amerika’nın Sesi’nden Paulo Wolfson’un haberini, Hale Ebiri sunuyor:

Wall Street borsalarındaki aşırı kar peşindeki alım satımların yol açtığı ekonomik durgunluk, geçen yıl Amerika’dan sonra dünyayı da sardı.

Amerikan Kongresi bu tür bir finans krizinin bir daha tekrarlanmasını önlemek için harekete geçti.

Senato birkaç günlük direnişten sonra Wall Street borsalarına yeni bir düzen getirerek tüketiciyi korumayı amaçlayan tasarıyı görüşme gündemine aldı.

Senato Bankacılık Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Christopher Dodd tasarı üzerinde ilk konuşmayı yaptı.

Dodd, Sağlık reformu tasarısı görüşülürken yaşanan zorlukların tekrarlanmayacağını ve bu kez Demokratlar’la Cumhuriyetçiler’in ortak bir zemin üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Buna karşılık Komisyonun Cumhuriyetçi partili üyesi Senatör Richard Selby iki partinin görüşleri arasında derin görüş ayrılıklarının bulunduğunu kaydetti.

Shelby, “Bu tasarı büyük bankaların daha da büyümesine yol açacak ve dengeyi, küçük ve siyasi bağlantısı bulunmayan küçük işletmelerin aleyhine çevirecektir,” şeklinde konuştu.

Tartışma devam ederken Maliye bakanı Timothy Geithner de bir Senato komisyonunda reformun neden gerektiğini anlattı.

Geiethner, “Son birkaç haftadır tasarıya karşı çıkanlar halka, bu reformun kendilerine değil, Wall Street borsalarına yarayacağını söyledi. Bunlar doğru değildir, inanmayın,” dedi.

Reformların Kongre’de kabul edilse bile yeni bir finans krizinin doğmasını önleyip önlemeyeceği de bazı çevrelerde tartışılıyor.

Senato’da görüşülmesine başlanan tasarı, geçen yılın sonunda Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilmişti. İki meclisten çıkacak olan farklı metinler uzlaşma komisyonunda tek bir metin haline getirildikten sonra Başkan Barack Obama’nın imzasına sunulacak.

XS
SM
MD
LG