Erişilebilirlik

Senato İnternet Korsanlığıyla Mücadele Yasasını Oylamayı Erteledi


Amerikan Senatosu, İnternet şirketlerinin yoğun protestosu sonucu sanal korsanlarla mücadele yasasıyla ilgili gelecek hafta yapacağı oylamayı erteleme kararı aldı
Amerikan Senatosu, İnternet şirketlerinin yoğun protestosu sonucu sanal korsanlarla mücadele yasasıyla ilgili gelecek hafta yapacağı oylamayı erteleme kararı aldı

Amerikan Senatosu, İnternet şirketlerinin yoğun protestosu sonucu sanal korsanlarla mücadele yasasıyla ilgili gelecek hafta yapacağı oylamayı erteleme kararı aldı.

Çarşamba günü Wikipedia ve diğer bazı sosyal paylaşım sitelerinin site karartma ya da erişim kapatma gibi eylemleri sonucu bazı Kongre üyeleri kamuoyunda SOPA (İnternet Korsanlığıyla Mücadele) ve PIPA (Telif Haklarını Koruma) yasa tasarılarına desteğini çekmişti.

Temsilciler Meclisi’nde görüşülen SOPA ve Senato’da görüşülen PIPA adlı yasa tasarılarına destek veren kesimler bunun Amerikan film ve müzik ürünleri, televizyon programları ve bilgisayar yazılımlarının Amerika dışında korsan yöntemlerle yayılması, satılması ve dağıtılmasını önlemeyi amaçladığını savunuyor.

Senato’daki Demokrat Parti grubunun lideri Harry Reid, hem telif haklarını koruma altına alabilecek, hem de İnternet’in açık ve yenilikçi yapısını sürdürebilecek bir yasada uzlaşı sağlanabileceğine inandığını söyledi.

Kongre yasa çıkarsa da çıkarmasa da, Washington telif haklarının korunması konusunda kendi mücadelesini vermeye kararlı.

Bu amaçla düzenlenen en büyük operasyonda tanınmış dosya paylaşım sitesi Megaupload’ın dört yöneticisi, Yeni Zelanda’da tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Amerikan yönetimi dün Megaupload’ın sitesini kapatmıştı. Amerikalı savcılar da sitenin kurucusu ve altı kişi hakkında korsanlıkla mücadele yasalarını ihlalden suç duyurusunda bulundu.

Yeni Zelanda’daki duruşmada yargılanan Megaupload sitesi yöneticilerinin Pazartesi günkü ikinci duruşmaya kadar tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Megaupload, büyük dosyaların paylaşımına izin veren popüler bir site. Amerikalı yetkililer, Megaupload’ın birçok Hollywood filmini daha vizyondayken, hatta gösterime girmeden ücretsiz dağıttığını bildiriyor. Megaupload şu ana kadar telif hakkı sahiplerini yarım milyar dolar zarara uğratmış durumda.

Megaupload’ın yöneticileriyse, sitedeki dosya transferlerinin yasaya uygun şekilde yaptığını savunuyor. Suçlu bulunması durumunda sitenin yöneticilerine 20 yıla kadar ağır hapis cezası verilmesi mümkün.

XS
SM
MD
LG