Erişilebilirlik

Senato Adalet Komisyonu’ndan Gorsuch’a Onay


Amerikan Senatosu’nun Adalet Komisyonu, Başkan Donald Trump tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilen Yargıç Neil Gorsuch’ın atamasını onayladı.

Komisyonda bugün yapılan oylamada, 11 Cumhuriyetçi Gorsuch lehine oy kullanırken, 9 Demokrat ise aleyhte oy kullandı. Bu oylamadan sonra, Gorsuch’ın ataması Senato Genel Kurulu’nda da oylanacak. Ancak Demokratlar, sağla genel kuruldaki oylamayı engellemeyi planlıyor. Eğer Demokratlar bunu başarırsa, Cumhuriyetçiler, iç tüzükte değişiklik yaparak, “Filibuster” olarak bilinen bu engelleme taktiğini değiştirmeyi hedefliyor.

Daha önce Anayasa Mahkemesi atamalarında parti çizgisinde “filibuster” yöntemine başvurulmamıştı.

Senato’dan onay alması için Gorsuch’e en az 60 senatörün onay vermesi gerekiyor. Senato’da toplam 100 üye bulunuyor.

Ancak Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell bir şekilde Gorsuch’ın Anayasa Mahkemesi’nin dokuzuncu üyesi olarak seçileceğinden emin.

Cumhuriyetçiler, Senato’da 52 koltuğa sahip. Demokratlar ise 48 sandalyeye sahip.

Bazı Demokratlar Cumhuriyetçileri Barack Obama’nın Anayasa Mahkemesi için aday gösterdiği yargıç Merrick Garland’dan koltuğu çalmakla suçluyor. Donald Trump başkan seçilince Gorsuch’ı aday olarak göstermişti.

Senato Demokrat lideri Charles Schumer Cumhuriyetçileri mahkeme adayının basit çoğunluk oyuyla seçilmesini sağlayacak şekilde tüzüğü değiştirmemeleri konusunda uyardı.

Schumer, “Kuralları değil adayı değiştirmelisiniz,” dedi.

Schumer, Gorsuch’ın 60 senatörün desteğini alacağına inanmıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG