Erişilebilirlik

Seks Kasedi Skandalı Seçim Kampanyasına Gölge Düşürdü


Genel başkan yardımcılarının seks kasetlerinde yer alması MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi seçimden önce zor durumda bıraktı
Genel başkan yardımcılarının seks kasetlerinde yer alması MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi seçimden önce zor durumda bıraktı

12 Haziran’a doğru seçim kampanyasına bir ölçüde ünlü bir film adı “Sex, Lies and Videotapes” damgasını vurdu. Steven Soderbergh’in 1989 yılında yaptığı film, Türkiye’de “Seks Yalanları” adıyla gösterilmişti. Milliyetçi Hareket Partisi’nin önde gelen yetkililerine ait olduğu öne sürülen seks videolarının internette yayınlanması şok ve öfke yarattı.

Farklı Ülkücülük adlı daha önce duyulmamış bir grubun geçen ay internette yayınladığı seks videoları, Milliyetçi Hareket Partisi’nin altısı üst düzey yetkili, 10 üyesinin istifasına yol açtı. Parti Genel Başkanı Devlet Bahçeli, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni siyasi oyunlar tezgahlamakla suçladı.

Milliyetçi Hareket Partisi basına yaptığı açıklamada, videolara bir AK Partili yetkilinin mali destek verdiğini öne sürdü. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, suçlamaları öfkeyle reddetti.

Yetkililer, videoları gösteren web sitelerini engelledi. Ancak gözlemcilere göre çıkan tartışmalar, ilerde yeni skandalların patlak vereceği beklentisiyle Milliyetçi Hareket Partisi’nin seçim kampanyasına zarar verdi.

Gazeteci Nuray Mert skandallardan en yarar gören kesimin AK Parti olduğu görüşünde. Nuray Mert, “Genel kanı videoteyplerin yayınlanmasının ardında AK Parti’nin olduğu.. Çünkü AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi’nin parlamento dışında kalmasını istiyor.” şeklinde konuşuyor. Gazeteci Mert’e göre skandallar nedeniyle Milliyetçi Hareket Partisi’nden kaçan milliyetçi oylar AK Parti’ye yönelecek.

Anketlere göre Milliyetçi Hareket Partisi, yüzden 10’luk barajın hemen üzerinde görünüyor. Ancak parti barajı aşamayıp parlamentoya giremezse oylarının büyük bölümü seçim sistemi nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi’ne aktarılacak. Zaten diğer partilerin büyük farkla önünde giden AK Parti, bu gerçekleşirse Meclis’te üçte iki çoğunluk sağlayacak ve Başbakan Erdoğan’ın ana hedefi olan yeni Anayasayı Meclis’ten geçirebilecek.

İstanbul sokaklarında seks skandalları çirkin bir olay olarak karşılanıyor ama seçim kampanyasında etkili olabileceği gerçeği kabul ediliyor. Bir İstanbullu, seçim öncesi bu tür olaylar olmasının kötü olduğunu, her zaman kuşku uyandırdığını belirtirken Fransa’da da seçim öncesi skandal patlak verdiğini, bunların ülkede güveni öldürdüğünü söylüyor.

Bir başka İstanbullu skandalların seçime kötü etki yaptığı görüşünde.

Seçime bir hafta kala yaygın görüş, yeni beklenmedik olayların patlak vereceği ve bunların özellikle Milliyetçi Hareket Partisi’yle ilgili olacağı şeklinde.

XS
SM
MD
LG