Erişilebilirlik

G-8: 'Yunanistan Euro Grubu'nda Kalmalı'


Sekizler Grubu liderlerinin Camp David'deki toplantısı
Sekizler Grubu liderlerinin Camp David'deki toplantısı

Pazar günü yapılacak NATO zirvesinden önce son kez bir araya gelen sanayileşmiş sekiz ülkenin liderleri, toplantı gündemlerini Avrupa’daki ekonomik krize ayırdı.

Sekizler Grubu liderleri, “ekonomik büyüme ve istihdamın” Avrupa’daki borç kriziyle mücadelede, ekonomilerini yeniden canlandırmak için gerekli olduğunu savundu. Zirve sonunda yayınlanan bildiride G-8 liderleri, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasını istediklerini ve aldığı kurtarma paketinin karşılığında girdiği yükümlülükleri üstlenmesi gerektiğini açıkladı. Yunanistan’ın kemer sıkma önlemlerini uygulamamak için eski para birimi drahmiye dönme olasılığı bulunduğu gibi, bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda da diğer üyeler tarafından Euro bölgesinden çıkarılması mümkün.

İki gün süren Sekizler Grubu zirvesi Washington yakınlarındaki Camp David’de yapıldı. Başkan Barack Obama, Euro bölgesinin istikrarını tehdit eden borç kriziyle mücadele eden G-8 liderlerini, ekonomik büyüme konusunu yeniden dikkate almaları yönünde ikna etmeye çalıştı.

G-8 zirvesine Amerika dışında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya’nın devlet ya da hükümet başkanları katıldı.

Bugünkü (Cumartesi) ilk oturumda konuşan Başkan Obama, Sekizler Grubu’nun ekonomik büyüme ve bütçe kesintilerini dengelemesi gerektiğine işaret etti.

Kemer sıkma önlemlerini savunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Sekizler Grubu liderlerinin büyümeyi sağlamak için mali disiplinin sağlanması konusunda uzlaştığını belirtti.

Toplantı gündeminde ayrıca enerji piyasalarındaki belirsizlik, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Afganistan’daki gelişmeler de vardı.

Başkan Obama, G-8 liderlerinin dün akşam yemeğinde de ortak güvenlik sorunlarını ele aldığını bildirdi. Obama, İran’ın nükleer programı konusunda, G-8 liderlerinin bir yandan diplomatik görüşmelere devam ederken diğer yandan Tahran hükümetine yaptırım ve baskıyı sürdürme konusunda görüşbirliği içinde olduğunu kaydetti. İran’ın sivil amaçlı nükleer enerjiye hakkı olduğunu vurgulayan Obama, Tahran hükümetinin uluslararası kuralları sürekli ihlal etmesinden dolayı, nükleer programını askeri amaçlı hale getirmediği konusunda inandırıcı olmadığını belirtti.

G-8 liderleri İran'dan kaynaklanabilecek bir petrol krizine karşı hazırlıklı oldukları güvencesi de verdi.

Başkan Obama ayrıca Suriye’deki şiddet olayları konusunda, tüm G-8 liderlerinin uluslararası temsilci Kofi Annan’ın ateşkes planının arkasında durduğunu ve durumun hızla düzelmesini umduklarını söyledi.

Obama, Sekizler Grubu zirvesindeki görüşmeleri “üretken, dürüst ve yararlı” diye niteledi ve grup üyelerinin sorunlarla başa çıkmaları konusunda iyimser olduğunu açıkladı.

Başkan Obama ve bazı G-8 liderleri, yarınki NATO zirvesine katılmak üzere bu akşam Chicago’ya geçiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılacağı NATO zirvesinin en büyük gündem konusu Afganistan olacak.

XS
SM
MD
LG