Erişilebilirlik

8 Mart Dünya Kadınlar Günü


İstanbul'da düzenlenen Dünya Kadınlar Günü gösterisi
İstanbul'da düzenlenen Dünya Kadınlar Günü gösterisi

Dünya Kadınlar Günü çeşitli ülkelerde etkinliklerle kutlanırken kadınlara yönelik zulüm ve şiddetin yanısıra fırsat eşitliği de bu kapsamda en çok konuşulan konulardan biri. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'a göre aşılması en zor sorunlardan biri fırsat eşitliği

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, bir yandan da kadınların sorunlarına dikkat çekiliyor. Kadınlara yönelik zulüm ve şiddetin yanısıra fırsat eşitliği de bu kapsamda en çok konuşulan ve sorun olarak aşılamayan konulardan biri.

Kadın-erkek eşitliği konusundaki hakların yasal olarak en üst düzeyde olduğu Almanya gibi bir ülkede bile kadınlar, adaletsizliğe karşı ve haklarının yaşama geçirilebilmesi için hala çetin bir mücadele veriyor.

Çalışma koşulları ve ücretlendirmede kadın ve erkekler arasında eşitlik Anayasa tarafından güvence altına alınmış durumda. Ancak kağıttaki eşitliğin iş ve akademik yaşamın üst düzey pozisyonlara yansıması beklentilerin çok altında kalıyor.

Almanya’nın en büyük sendikası Ver.di’nin verilerine göre, Almanya’da kadınlar aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden ortalama yüzde 22 oranında daha az maaş alıyor. Avrupa Birliği genelinde kadınların daha az para kazandığı ülkeler sıralamasında ise Almanya sondan ikinci ülke.

Almanya'da üst düzey pozisyonlardaki kadınların oranı da erkeklere oranla az. Alman kadınlar, iş yaşamında tepe noktalarda yer bulamıyor, 2013 yılı rakamlarına göre Alman borsası DAX'ta işlem gören 30 şirket içindeki kadınların oranı yüzde 6 civarında.

2005 yılından bu yana bir kadın başbakan, Angela Merkel tarafından yönetilen, Ursula von der Leyen ile Savunma Bakanı’nın da kadın olduğu ve akademisyen kadın oranının yüzde 60’larda olduğu bir toplumda kadınların daha fazla üst düzey pozisyonlara gelebilmesinin önünü açan yasa tasarısı geçen Cuma Federal Meclis’te kabul edildi.

Yasa Alman borsası DAX'a kayıtlı toplam 108 Alman şirketinin denetim kurulu üyelerinin yüzde 30′unun kadınlardan oluşmasını öngörüyor. Ayrıca Alman ekonomisinde ilk 3 bin sırada yer alan diğer şirketler de önümüzdeki iki yıl içinde kadın kotasını ne kadar süre içinde yaşama geçireceklerini ilan etmek zorunda olacak.

Resmi dairelerde, mahkeme heyetlerinde ve kamuya hizmet veren şirketlerde de yüzde 30 kadın kotası zorunlu olacak. Kadın kotasına uymayan şirketlere ise yaptırım uygulanması, denetim kurullarında kadınlar için ayrılan koltukların boş bırakılması planlanıyor. Muhalefet ve kadın örgütleri yeni yasadan pek hoşnut değiller.

Yüzde 30’luk kotanın yetersiz kalacağı ve bunun toplumdaki kadın oranına eşit, yani yüzde 50 civarında olması gerektiği savunuluyor. İş verenler ise kota uygulamasının şirketlerin kendi eleman kıstaslarını yoka saydığını ve uzmanlık niteliklerinin geri plana atılacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG