Erişilebilirlik

Şeker Hastalığı Teşhisinde Nefes Testi


Şeker Hastalığı Teşhisinde Nefes Testi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

İngiltere’de araştırmacılar hastanın sadece nefesini analiz ederek şeker hastalığını teşhis eden bir yöntem geliştirdi. Uzmanlar, geliştirilen aygıtı bir yıl içinde doktor muayenehanelerinde kullanılır hale getirmeyi umuyor

Genellikle çocuk ve gençlerde görülen tip 1 şeker hastalığı olanlar, kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için beslenmelerine çok dikkat etmek ve düzenli olarak insülin almak durumundalar. Tip 1 şeker hastalığı, kan tahliliyle teşhis ediliyor. Ancak kan vermek, özellikle çocuklar için korkutucu bir deneyim. İngiltere’de araştırmacılarsa hastanın sadece nefesini analiz ederek şeker hastalığını teşhis eden bir yöntem geliştirdi.

Her yıl 80 bin çocuğa Tip 1 şeker hastalığı teşhisi konuluyor. Bir otoimmün hastalığı olan şeker, tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Bu nedenle erken teşhis son derece önemli.

Şeker hastalığı, kişinin nefesinin aseton gibi kokmasına neden oluyor. Oxford Üniversitesi’nden kimya profesörü Gus Hancock’a göre bu kokunun nedeni, hastanın kanında keton adlı kimyasalların birikmesi: “Şeker hastalarının ağzındaki aseton kokusunun kaynağı, ketondur. Diyabetik ketoasidoza giren yani insulin yetersizliği olan hastaların nefesinin aseton gibi kokması, şeker hastalığını teşhis etmeye yardımcı olur.”

İngiliz uzmanlar, hastanın nefesinde bulunan çok az miktardaki asetonu bile ölçebilen taşınabilir bir aygıt geliştirdi.

Aygıtı geliştiren şirketin başkanı Ian Campbell, milyonlarca bileşiğin molekülünün bulunduğunu nefeste sadece aseton moleküllerini tespit etmenin kolay olmadığını söylüyor. “Hasta, bir aygıtın içine nefesini üflüyor. Nefesin içinden, ölçmek istediğimiz organik bileşiği, yani bu durumda asetonu çıkarıyoruz. Nefesin geri kalanı aletin içinden geçip dışarı atılıyor. Ölçüm yapmak için hapsettiğimiz mülekülleri kullanıyoruz.”

Aygıtın tasarımına katkıda bulunan Profesör Hancock, piyasada bulunan benzer aygıtların büyük ve ağır olduğunu söylüyor: “Amaç, elde tutulabilen bir aygıt geliştirmekti. Ağızlığın içine üflenebilen, taşınabilir bir aygıt üretmek istedik.”

Uzmanlar, aygıtı bir yıl içinde doktor muayenehanelerinde kullanılır hale getirmeyi umuyor. Aygıtın kişisel kullanım için daha küçük boyutlarda da imal edilmesi bekleniyor.

Ancak nefes analizi yapan aygıtın sadece erken taramada kullanıldığı, nihai teşhisin kan testi sonucu konulacağı akıldan çıkarılmamalı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG