Erişilebilirlik

Seçmenler Terörle Mücadelede Clinton’u Daha Güvenilir Buluyor


Yeni bir kamuoyu yoklaması, Demokrat Parti’nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton’un terörle mücadelede Cumhuriyetçi Partili rakibi Donald Trump’tan daha güvenilir olduğunu ortaya koyuyor.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun ortak araştırmasına göre ankete katılanların yüzde 50’si Clinton’a destek verirken, Trump’a verilen destek yüzde 39’da kaldı.

Son kamuoyu yoklaması sonucu özellikle geçen yılki Paris ve San Bernardino terör saldırılarından sonra kamuoyu görüşünde önemli değişime işaret ediyor. Bu saldırıların ardından Trump’ın Müslümanlar’ın Amerika’ya girişine yasak getirme çağrısı, Cumhuriyetçiler’den büyük destek almıştı.

Ankete katılanların yüzde 80’i, “yalnız kurt” olarak adlandırılan saldırganlardan büyük kaygı duyduğunu belirtiyor. Bu kişilerin yüzde 53’ü yalnız kurtlardan “çok endişeli” olduklarını söylerken, üçte biri de hükümetin yalnız kurtları durdurabilecek gücü olduğuna inanmıyor.

Bu kaygılar, terörle mücadeleyi, kampanyasının birinci gündem maddesi haline getiren Trump açısından sorun yaratıyor. Ankette terör saldırısından kaygı duyanların yüzde 49’u Clinton’a güvenirken, yalnızca yüzde 43’lük bir kesim Trump’a güveniyor.

Ankette, Orlando saldırısına yönelik tepkisinden dolayı en çok beğeni alan da Hillary Clinton. Katılımcıların yüzde 46’sı Clinton’un eşcinsellerin gittiği gece kulübündeki katliama yönelik tepkisini beğenirken, yalnızca yüzde 25’lik kesim Trump’ın sert çıkışına destek veriyor.

Katılımcıların ayrıca yüzde 59’u Clinton’un Orlando katliamından sonra sergilediği mizacı da daha iyi bulduklarını söylüyor. Bu oran Donald Trump’ta yüzde 25’te kalıyor.

Trump, Orlando saldırısının ardından yaptığı konuşmada kendisinin “radikal İslami terörle ilgili duruşunda haklı olduğunu” iddia etmiş, Başkan Barack Obama’dan da “radikal İslami terör ifadesini kullanmayacaksa istifa etmesini” istemişti.

XS
SM
MD
LG