Erişilebilirlik

Seçmenden AKP'ye Sert Mesaj


Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı 7 Haziran genel seçimlerinden birinci olarak, ancak büyük yara alarak çıktı. Oyların yüzde 97’sinin sayıldığı Meclis aritmetiğine göre AKP aldığı yüzde 41 oyla 311’den 258sandalyeye geriledi.

Ortaya çıkan sonuca göre Meclis’teki salt çoğunluğu yitiren AKP’nin tek başına hükümeti kurması oldukça zor. Çünkü diğer partiler AKP’nin kuracağı azınlık hükümetine güvenoyu vermeyeceklerini söylüyor.

AKP iktidarının bu seçimde yaşadığı sandalye kaybının en büyük nedeni Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 10’luk barajı aşarak Meclis’e girmeyi başarması oldu. Yüzde 13 oy alan HDP, Meclis’e 78 milletvekili sokuyor.

Meclis’teki diğer muhalefet partileri de az bir yüzdeyle oylarını arttırmayı başardı. Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye genelinde 11 milyon oy aldı. CHP geçen seçimlere oranla oylarını yüzde 21’den yüzde 25’e çıkarıp 132 sandalye kazanırken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 7,5 milyon oyla, kazanımını son seçime göre yüzde 2 daha arttırıp oylarını yüzde 16’ya çıkardı. MHP de Meclis’te 82 sandalye aldı.

Seçime katılım oranıysa yüzde 85 olarak belirlendi. 2011'de bu oran yüzde 83'tü.

Ortaya çıkan sonuçta değişik koalisyon ihtimalleri değerlendiriliyor. Ancak uzmanlar Meclis’te ortaya çıkan bu aritmetiğin Türkiye’yi kısa vadede erken genel seçimlere taşıyabileceğine de dikkati çekiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya’da seçim otobüsünün üzerinde yaptığı kısa bir açıklamayla ve yorgun ses tonuyla “Hiçbir şekilde eğilmemiz söz konusu olmaz hiçbir güç karşısında. Allah razı olsun, bağrınıza bastınız yine bizi. Hep beraber çok güzel günler yaşayacağız” diyerek seçmenlerine teşekkür etti. Davutoğlu tek başına iktidar olmamaları durumunda istifa edeceğini söylemişti. Başbakan Davutoğlu birazdan partinin “balkon konuşmasını” yapmaya hazırlanıyor.

Kılıçdaroğlu: 'Yaşasın demokrasi!'

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sevincini gizlemedi. Yaptığı kısa konuşmada “Demokratik yollarla bir baskıcı dönemi sona erdirdik, demokrasi kazandı, Türkiye kazandı” diyen Kılıçdaroğlu, “Yaşasın demokrasi!” diye bağırdı.

Kılıçdaroğlu’ndan sonra açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, daha net bir ifade kullandı. Koç, “Bu seçimlerin asıl galibi demokrasidir, asıl kaybedeni Erdoğan'dır. İlk kez 13 yıl sonra baskıcı iktidar millet tarafından düşürülmüştür. Baskıcı bir hükümet iktidarından şu an itibariyle Türkiye kurtulmuştur” dedi.

Koç, AKP iktidarının sona erdiğini ve parlamenter demokrasinin kazandığını söylerken bundan sonra hükümeti kurmak için CHP’nin kilit siyasi aktör olduğunun altını çizdi.

Bahçeli Koalisyona Kapalı

Seçimlerde yüzde 16 oy oranı ve 82 sandalyeyle üçüncü olarak çıkan Milliyetçi Hareket Partisi’nin genel başkanı Devlet Bahçeli, “milli iradenin önemli bir mesaj verdiğine” dikkati çekerek “AKP için sonun başlangıcı görülmüştür” diye konuştu.

Bir koalisyon düşünüp düşünmediği sorulan Devlet Bahçeli, “Çözüm süreci ile ilgilenen AKP-CHP-HDP'yi de bir araya getirebilirsiniz. AKP+HDP koalisyonu 337 milletvekiline dayalı güven oyu alabilecek bir koalisyon modelidir. AKP-CHP-HDP'yi esas alacaksanız, 469 geniş tabanlı bir koalisyon olur. Böyle bir yapılanma içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi şerefi ve haysiyeti ile çok güzel bir ana muhalefet görevini de üstlenmeye hazırdır." dedi.

Bahçeli seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu, kendisinden bundan böyle ya anayasal sınırları içinde hareket etmesini, ya da istifayı düşünmesini istedi. Bahçeli şöyle konuştu:

“Türk milleti kutuplaşma simsarlarını açıkça ikaz etmiştir. AKP 7 Haziran seçimlerinde devletin tüm imkanlarını pervasızca kullanmıştır. TRT, yandaş medya AKP için seferber edilmiştir. Hazine kaynakları AKP'nin elinde ahlaksızca kullanılmıştır. Haksızlık, usulsüzlük hiçbir dönemde olmadığı kadar yaşanmıştır. Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğunu inkar edercesine meydanlara çıkmıştır. Erdoğan'ın Başkanlık hayali gerçek olamamıştır. AKP'deki ciddi erimenin en büyük müsebbibi Erdoğan'ın seviyesiz, üslubu olmuştur.”

MHP bu seçimlerde Meclis’teki sandalye sayısını 31 arttırdı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG