Erişilebilirlik

Seçimlerin şeffaf olduğunu savunan Putin'den ABD'ye eleştiri, Üçüncü Dünya Savaşı konusunda uyarı


Putin'in yaklaşık yüzde 88 oyla seçildiği açıklandı
Putin'in yaklaşık yüzde 88 oyla seçildiği açıklandı

Rusya’da sandıkların kapanmasının ardından seçimleri yaklaşık yüzde 88 oy oranı ile Vladimir Putin’in kazandığı bildirildi.

Açıklanan bu sonuçla 1999’da iktidara gelen ve Rusya’da beşinci kez cumhurbaşkanı olmaya hazırlanan 71 yaşındaki Vladimir Putin iktidarını 2030 yılına kadar uzatmış oluyor.

Putin sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada Rusya’da demokrasinin Batılı birçok ülkeden daha şeffaf olduğunu iddia etti ve ülkede elektronik oy vermeye dikkat çekerek Rusya’da seçim kampanyasının Amerika’dan daha gelişmiş olduğunu öne sürdü.

ABD demokrasisine eleştiri

Putin, ABD ve Batı'nın, Beyaz Saray'ın özgür ve adil olmadığını söylediği seçimlere yönelik eleştirilerini reddetti, ABD seçimlerinin demokratik olmadığını söyledi ve devlet gücünün Donald Trump'a karşı kullanıldığını savundu.

Putin seçimler için, “Şeffaf ve kesinlikle tarafsız, Amerika’daki gibi posta yoluyla değil. 10 dolara bir oy satın alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Putin, "Bütün dünya orada olup bitenlere gülüyor" dedi. "Bu sadece bir felaket, demokrasi değil, nedir bu?” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ilk defa cezaevinde yaşamını yitiren muhalif lider Alexei Navalni hakkında ismiyle hitap ederek açıklamalarda bulunan Putin, Navalni’yi bir daha dönmemek üzere Batı’daki tutuklularla takas etmeyi değerlendirdiğini belirtti.

Putin, “Bunun için varım dedim ama maalesef olan oldu. Ne yapabilirsiniz? Hayat bu” ifadelerini kullandı.

Putin konuşmasında Batı'yı, Rusya ile ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmanın, gezegenin Üçüncü Dünya Savaşı'ndan bir adım uzakta olduğu anlamına geleceği konusunda uyardı.

Ardından da hiç kimsenin böyle bir çatışmayı istemediğini söyledi.

Ukrayna savaşı, Moskova'nın Batı ile ilişkilerinde 1962 Küba Füze krizinden bu yana yaşanan en derin krizi tetikledi. Putin nükleer savaşın riskleri konusunda sık sık uyarıda bulundu ancak Ukrayna'da nükleer silah kullanma ihtiyacını hiçbir zaman hissetmediğini söyledi.

Putin'in gündeminde Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamaları da vardı

Batılı ülkeler Rus lider Putin’in seçimleri kazanmasını şüphe ile karşılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada gelecekte Ukrayna'ya kara birliklerinin konuşlandırılmasını göz ardı edemeyeceğini söylemişti.

Birçok Batılı ülke buna mesafeli yaklaşırken, Avrupa'nın doğusundaki bazı ülkeler desteklerini ifade etmişti.

Macron'un açıklamaları ve Rusya ile NATO arasında bir çatışma riski hakkında sorulan soruya Putin "Modern dünyada her şey mümkün” yanıtını verdi.

Putin, "Herkes için açık ki, bu tam ölçekli bir Üçüncü Dünya Savaşı'ndan bir adım ötede olacak. Bence neredeyse hiç kimse bununla ilgilenmiyor" dedi.

Putin, NATO askeri personelinin zaten Ukrayna'da bulunduğunu ve Rusya'nın savaş alanında hem İngilizce hem de Fransızca konuşulduğunu tespit ettiğini de söyledi.

15-17 Mart Rusya seçimleri öncesinde Ukrayna, Rusya'ya yönelik saldırılarını artırmıştı.

Ukrayna'nın Harkiv bölgesini almayı gerekli görüp görmediği sorulduğunda Putin, saldırıların devam etmesi halinde Rusya’nın topraklarını savunmak için Ukrayna topraklarında daha fazla tampon bölge oluşturacağını söyledi.

Putin, "Bugün meydana gelen trajik olayları göz önünde bulundurarak, uygun gördüğümüzde bir noktada Kiev rejimi altındaki topraklarda belirli bir 'sıhhi bölge' oluşturmak zorunda kalacağımızı göz ardı etmiyorum" dedi. Daha fazla ayrıntı vermeyen Putin bununla birlikte böyle bir bölgenin yabancı yapımı silahların Rusya topraklarına ulaşmasını engelleyecek kadar büyük olması gerekebileceğini söyledi.

Macron'un Ukrayna'daki savaşı kızıştırmaya çalışmaktan vazgeçmesini, barış için rol oynamasını dilediğini söyledi.

Putin, "Görünüşe göre Fransa bir rol oynayabilir. Henüz her şey kaybedilmiş değil” ifadesini kullandı.

Putin, "Bunu defalarca söyledim ve tekrar söyleyeceğim. Biz barış görüşmelerinden yanayız, ancak bu sadece düşmanın kurşunları bittiği için değil. Eğer gerçekten, ciddi bir şekilde, yeniden silahlanmaya bir buçuk, iki yıl ara vermek yerine, iki devlet arasında uzun vadede barışçıl, iyi komşuluk ilişkileri kurmayı istiyorlarsa” dedi.

Ruslar’dan protesto

Rusya’da seçimler, Putin’in Ukrayna işgali ile İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da en ölümcül çatışmayı tetiklediği savaşın iki yıl sonrasına rastladı.

Seçimler aynı zamanda Putin’in en sıkı muhaliflerinden biri olarak görülen Aleksey Navalni’nin cezaevinde hayatını kaybetmesinden bir ay sonrasına denk geldi.

Navalni, Ruslar’a memnuniyetsizliklerini göstermek amacıyla sandığa gitmeleri çağrısında bulunmuştu.

Ruslar, Pazar günü ülkedeki devlet başkanlığı seçimini hem Rusya içinde hem de dışında oy kullanma merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturarak protestoya çevirdi.

İstanbul dahil olmak üzere Asya ve Avrupa’daki Rus diplomatik misyonlarında kurulan sandıklarda yüzlerce kişi toplandı.

Geçen ay hayatını kaybeden Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya Almanya’nın başkenti Berlin’deki Rus elçiliği önündeydi.

17 kentte en az 74 gözaltı

Rusya’da kayıtlı 114 milyonun seçmenin, onbinlerce polis ve güvenlik yetkilisiyle sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bir ortamda kaçının bu protestoya katıldığı bilinmiyor.

Rusya’da muhalefet yönelik baskıyı takip eden OVD-Info adlı gruba göre ülke genelinde Pazar günü 17 kentte en az 74 kişi gözaltına alındı.

Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da ve Moskova’nın kısmen kontrol ettiği dört Ukrayna bölgesinde de oy verme işlemi gerçekleşti.

Kiev ise işgal altındaki topraklarda yapılan seçimin geçersiz ve yasa dışı olduğunu belirtiyor.

Beyaz Saray: “Rusya'daki seçimler adil ve özgür değildi”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Putin’in siyasi rakiplerini cezaevine attırdığını ve diğerlerinin de kendisine karşı seçimde yarışmasını engellediğini söyleyerek seçimlerin özgür ve adil olmadığını belirtti.

İki yılı aşkın süredir Rusya işgali altında olan Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’daki seçimlerin meşru olmadığını ve Putin’in ülkeyi sonsuza dek yönetmek istediğini söyledi.

Zelenski, “Bu kişi Lahey’de yargılanıyor olmalı. Bunu sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Rusya’daki seçimlerin özgür ve adil olmadığını ve bu nedenle “sonuçların kimseyi şaşırtmayacağını” belirtti.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG