Erişilebilirlik

Demirtaş'tan Erdoğan'a: 'Aklı Bize Sen Verdin'


HDP, 2014 yerel seçimlerinde 2 milyon 800 bin olan oyunu altı milyona çıkardı. Milletvekili sayısı ise 36’dan 80’e yükseldi. Seçim gecesi AKP’yle koalisyon kurmayacaklarını yineleyen HDP EŞ Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul’daki zafer konuşmasında Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacaklarını söyledi

7 Haziran Seçimleri’nin pek çok kesim tarafından en büyük kazananı hiç şüphesiz Halkların Demokratik Partisi olarak görülüyor. 2014’teki yerel seçimlerine doğu illerinde BDP, batı illerinde HDP olarak giren parti 2 milyon 800 bin oy alırken dört ay sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş oy desteğini 3 milyon 800 bine çıkardı. Bu seçimde adeta oy patlaması gerçekleştiren Halkların Demokratik Partisi, oy sayısını 6 milyona, oy oranını ise %13,1’e çıkardı. 2011’de 36 bağımsız milletvekili çıkaran parti, milletvekili sayısını da 80’e yükseltti.

HDP beş kentteki bütün milletvekillerini kazandı

HDP yalnız doğu ve güneydoğu illerinde değil batı illerinde de büyük sürprizlere imza attı. Iğdır, Şırnak, Hakkari, Tunceli ve Ağrı’da tulum çıkaran parti, Kars ve Ardahan’da ilk kez birinci parti oldu. Elazığ ve Gaziantep’te CHP’den fazla oy aldı.

Mecliste yeni dönemde kadın milletvekili sayısı 79’dan 90’a yükselirken bu değişimde en büyük pay 32 kadın milletvekilini TBMM’ye gönderen Halkların Demokratik Partisi oldu.

HDP seçim zaferini İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda kutladı. Binlerce partilinin katıldığı kutlamaya eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ birlikte katıldı.

Demirtaş: Ne Erdoğan’ı başkan yaptık ne Davutoğlu’nu başbakan

Seçim sürecindeki performansıyla pek çok kesimin beğenisini kazanan Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu istifaya davet etti. Demirtaş, ‘Ahmet Hoca bak seçilemezsen mızıkçılık yok istifa edeceksin demiştin. O sözü söylerken kendinde miydin bilmiyorum ama iktidar olamazsak istifa ederim demiştin. Senin mızıkçılık yapmaya hakkın yok. Ne onu başkan yaptık ne seni başbakan’ dedi.

Demirtaş’ın Erdoğan’a yönelik sözleri başkanlıkla ilgili değildi. HDP lideri, seçimlere bağımsız adaylarla değil de parti olarak girme fikrinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiğini söyledi.

‘Cumhurbaşkanı başbakan olduğu dönemde "barajı biz koymadık ki biz kaldıralım" dedi. Ortada üst akıl falan yok. Hatırlarsan sen bize demiştim. “Baraj korkunuz yoksa parti olarak gir” demiştin, o aklı sen bize vermiştin. Meğerse kendisindeki son akılmış onu da bize vermiş. Barajı aşacağımızı düşünmüyorlardı. Bedava 80 vekilin hayalini kuruyorlardı.’

Demirtaş: HDP Türkiye’yi hükümetsiz bırakmaz

7 Haziran sonuçları, 13 yıl sonra Türkiye’nin yeniden koalisyonla yönetileceğini ortaya koydu. Seçimlerin ardından AKP’yle koalisyona kapılarını kapatan HDP lideri, partisinin Türkiye’nin hükümetsiz bırakmayacak çözümlere katkı sağlayabileceğinin de güçlü işaretlerini verdi.

Demirtaş, ‘koalisyonlardan Türkiye’nin korkmaması lazım. Devlet de böyle yönetilebilir. Adaylarımıza bakın nasıl rengarenk bir koalisyon olduğumuzu görürsünüz. Ortak paydamız var, her birimiz demokrasiden yanayız. Türkiye hükümetsiz kalmaz. İlla devleti yönetecek birileri çıkar. Çıkmazsa biz hazırız. HDP hazır.. 13 yıldır milletin iradesinden üstün yok diyorlar. Şimdi yenilgiyi tattılar teröristleri, alçaklar diye yazıp çizmeye başladılar. Halk onların arkasında ise kıymetlidir, kırmızı kart gösteriyorsa linç etmeye hazırlar’ dedi.

Akça: HDP koalisyona girmez

Yıldız Üniversitesi öğretim üyesi Dr. İsmet Akça’ya göre, HDP’nin şu aşamada bir koalisyona girmesi uzak ihtimal.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan siyaset bilimci, ‘HDP bu seçimlere yeni ve güçlü bir aktör olarak damgasını vurdu. Koalisyonun çok söz konusu olduğum düşünmüyorum. Çünkü partiye sıçrama yaptıran o yönelime zarar verecektir.Ona büyük destek veren seçmen AKP ile sıcak bakmaz. Bu koalisyon ihtimali mümkün gözükmüyor. CHP ve MHP’nin kuracağı bir koalisyona içeriden ve dışarıdan destek de hem MHP’ye hem de HDP’ye zarar vereceğinden olmaz. Milliyetçi-muhafazakar oyların bir bölümünü AKP’den geri alan MHP de bunu kendi tabanına anlatamaz’ dedi.

Akça: HDP, 12 Eylül kalıntısı seçim barajını darmaduman etti

HDP’nin zaferinin Türkiye siyasetinde 12 Eylül kalıntısı olan yüzde on barajını darmaduman ettiğini söyleyen Dr. Akça, 7 Haziran Seçimleri’nin Türkiye’nin sol-demokrat zihinlerde oluşması adına da bir ilk adım olduğu görüşünde. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, ‘HDP’nin oy patlaması konjonktürel bir olay değil stratejik bir değişim. Evet Kobani, Rojova ve Roboski olayları doğuda Kürt seçmende HDP saflarında birleşme yarattı ama batı kentlerindeki sıçrama da gözlerden kaçmamalı. Burada yalnız Kürtlerin değil Demirtaş’ın da belirttiği gibi sol, sosyalist, sosyal demokrat oylar da var. Bu emanet oylar doğru politikalarla kalıcı hale gelebilir’ dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG