Erişilebilirlik

‘Seçimlerin Ertelenme Olasılığı Yok’


‘Seçimlerin Ertelenme Olasılığı Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Ankara’da meydana gelen ve 97 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının gölgesinde Türkiye seçime gitmeye hazırlanırken akıllara gelen ilk soru seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusu.

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu ortamda seçim güvenliği hakkında görüşlerini aldığımız Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi olan ve çeşitli ülkelerde Avrupa’da Güvenlik ve Kooperasyon Örgütü (OSCE) adına seçim gözlemciliği yapan Profesör Dr. Hasan Ali Karasar, Ankara'daki saldırı sonrası seçim güvenliği için alınacak olası ek güvenlik önlemlerinin ve güvenlik görevlilerinin fazlalığının, mahallelerde, okullarda ve sandıkların olduğu sınıflarda seçmenleri rahatsız edebileceğini söyledi.

Karasar, "Ayrıca uluslararası gözlem misyonları açısından da sanki güvenlik görevlilerinin eşliğinde yapılmış bir seçim havası verecektir ki bu gerçekten Türk demokrasisinin haketmediği bir şeydir,” diye konuşurken, seçimin güvenliği konusundaki endişeleri çok yerli bulmadığını belirtti.

Türkiye’nin yaklaşık 140 yıllık seçim kültürüne sahip olduğuna vurgu yapan Profesör Karasar, birkaç saldırı veya bazı bölgelerdeki güvenlik meselelerinin, seçim güvenliğini ortadan kaldırmasının mümkün olmadığını savundu.

Türkiye’nin içinden geçtiği sürecin, seçimlerin ertelenme ihtimalini ortaya çıkarmayacağını da dile getiren Karasar, “Savaş hali dışında seçimlerin ertelenmesinin Türkiye’de veya dünyanın herhangi başka bir yerinde ortaya çıkması çok zordur. Takvimlendirilmiş bir seçimi iptal etmek, ertelemek demokratik bir ülke için utanç vesilesidir hatta ülkeyi devlet erkanının sorgulanacağı bir noktaya getirir,” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG