Erişilebilirlik

Seçimler Yaklaşırken Çin'le Ticari İlişkiler Gündemde


Seçimler yaklaşırken, hem demokrat hem de cumhuriyetçiler Çin’le ticari ilişkiler konusuna özel önem veriyor. İşsizliğin %8’lerde seyrettiği Amerika’da bazı çevreler, fabrikaların, ucuz işgücü nedeniyle Çin’e kaydırılması yüzünden işsizliğin arttığını iddia ediyor. Ancak bazıları da bu ülkeyle yapılan ticaretin Amerikan ekonomisine büyük yarar sağladığını öne sürüyor.

Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’in, şirket yönetirken fabrikaları kapatıp, işleri Çin’e gönderdiğini söylüyor.

Romney ise, Obama’nın haksız rekabeti sürdüren Çin’e karşı yeterince sert politikalar izlemediğini savunuyor..

California Üniversitesi’nden Profesör Peter Navarro, siyasi tartışmalarda Çin konusuna daha fazla yer verilmesini istiyor. Navarro, Çin’in hukuka aykırı biçimde bazı sübvansiyonları sürdürdüğünü ve parasının değerini kasıtlı olarak düşük tuttuğunu söylüyor: “2001’de Çin’e Amerikan piyasalarına girme izni verdik. O zamandan bu yana Amerika’da 50 bin fabrika kapatıldı, imalat sektöründe çalışan 6 milyon kişi işsiz kaldı.”

Profesör Navarro, bu konuyu şu sıralarda Amerikan sinemalarında gösterilen “Death by China - Çin Yüzünden Ölüm” adlı belgeselinde işliyor.

David Bibona ve kardeşi, petrol üretiminde kullanılan ekipman üretiyor. Bibona, Çin’den gelen ucuz malların rekabeti zorlaştırdığını söylüyor: “Bazen bir makine için bin farklı küçük parça gerekiyor ve bunları Çin’in verdiği fiyatların altında tutmak çok zor.”

Ancak bazı Amerikalılar, Çin’le yapılan ticaretten kazançlı çıkmış. Los Angeles limanı yetkilileri, artan ticaret yüzünden çok sayıda yeni eleman aldıklarını söylüyor.

Elektrik ustası Jeremy Rosique de bu sayede iş bulmuş: “Çin’le yaptığımız ticaret benim iş bulmamı sağladı.”

Liman yetkilisi Philip Sanfield, California’da liman trafiği yüzünden en az 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlandığını söylüyor: “Limandaki istihdamın artmasında Çin’le gelişen ticaretin payı çok büyük.”

Çin Amerika’ya aldığından daha fazla mal satıyor. “Ancak, Amerika da Çin’e ihracatını arttırdı” diyor, ekonomist Ferdinando Guerra.

Guerra, “Son yıllarda ihracat %15 ila %20 arasında arttı,” diyor.

Çin malları ekonomide önemli bir role sahip.

Ekonomist Guerra, “Çin’den gelen ucuz mallar sayesinde enflasyonu kontrol altına aldık,” şeklinde konuşuyor.

Ekonomist Ferdinando Guerra, Çin’in bazı sektörleri olumsuz etkilediğini, ama bu yüzden Çin’le ticari savaşa girmeye gerek olmadığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG