Erişilebilirlik

Seçimler Amerika'nın Göçmenlik Politikasını Değiştirecek mi?


Başkan Obama’nın bazı kaçak göçmenlerin sınırdışı edilme sürecini geçici olarak durdurma kararı, kimilerini umutlandırsa da birçok aile ayrılık acısıyla karşı karşıya kalacağa benziyor.

Monica Sibri ve Yohan Garcia, iki arkadaş. Yohan 15, Monica ise 16 yaşındayken Amerika’ya gelmiş. Yohan Amerika’da kalabiliyor. Monica’nınsa böyle bir hakkı yok.

Başkan Obama Amerika’ya 15 yaşında ya da daha küçükken gelenlerin en az iki yıl daha ülkede kalmalarına izin verdi.

Başkan Obama, ”Bu izin bir af değil. Dokunulmazlık değil. Vatandaşlığa giden yol da değil. Bu kalıcı bir çözüm değil,” şeklinde konuşmuştu.

Kaçak göçmenlerin hepsi istenen kriterlere uymuyor.

20 yaşındaki Ekvadorlu Monica Sibri, Staten Island Üniversitesi’nde öğrenci. Sibri, ”Ailemin yarısı, annem ve babam burada. Ekvador’a dönersem kimsem kalmaz,” diyor.

25 yaşındaki Yohan Garcia, Amerika’da kalabildiği için sevinçli, ancak arkadaşı Monica ve diğerleri için kaygılı.

Garcia, ”Monica gibi büyük yeteneklere sahip öğrencilere Amerika’da kalıp başarılı olma şansı verilmeli. Monica bu ülkede okuyor. Amerika için büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum,” şrklinde konuşuyor.

Lourdes Romero da, ”Bütün hayallerimi gerçekleştirebilirim. Ancak benim kadar şanslı olmayan ve Amerika’da kalamayacak olanlar için üzülüyorum,” diyor.

Bu konuda farklı düşünenler de var.

Joanna Marzullo, Obama’nın kararına tepkili: ”Obama, kaçak olarak bu ülkeye girenlere ikamet izni vermekle, hayatlarını kolaylaştırmakla hata yapıyor.”

Brooklyn’de yaşayan dinadamı Bob Vitaglione Başkan Obama’nın kararını olumlu karşılıyor ancak bazı değişiklikler istiyor: ”Kaçak göçmenler bu yüzyılın köleleridir. Asgari ücretin altında kazanıyorlar. En pis, en kötü, kimsenin istemediği işleri yapıyorlar. Eskiden bu gibi işler kölelere yaptırılırdı.”

Sınırdışı sürecini ertelemek için 100 bin kaçak başvuruda bulundu. Obama, Kongre’nin Amerika’ya çocukken kaçak olarak getirilen gençlere vatandaşlık verilmesini öngören tasarıyı onaylamasını istiyor. Obama’nın kararından yararlanamayacak olanlarsa ya sınırdışı edilecek, ya kendiliğinden ülkelerine dönecek ya da Amerika’da kaçak yaşamaya devam edecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG