Erişilebilirlik

Seçimler Alman Medyasında Geniş Yer Buldu


Türkiye tarihi bir seçimi daha geride bıraktı. 7 Haziran genel seçimleri Alman basınında, Garmisch-Panterkirchen kasabasındaki Elmau Sarayı’nda yapılan G7 Zirvesi’nden sonra en yoğun işlenen ve yorumlanan konu oldu.

Yorumlarda AKP’nin tek başına hükümet kurma şansını kaybetmesi, HDP’nin ise yaklaşık yüzde 13 oy oranıyla barajı geçmesi ön plana çıkarken, aynı zamanda AKP’nin oy kaybının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi geleceğiyle ilişkilendirilmesi dikkat çekti.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan ‘Kürt mucizesi’ başlıklı haber-yorumda, HDP’nin meclise girme başarısının AKP’nin 13 yıllık tek başına hükümetinin sonu anlamına geldiği belirtilirken, “Bundan sonra önemli olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokrasinin nasıl işlediğini anlayıp-anlayamacağı” şeklinde bir cümle kullanılıyor.

“HDP meclise girdi, AKP tek başına iktidarı yitirdi” başlığını kullanan Die Welt gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun çabalarına rağmen AKP’nin çoğunluğu kaybettiği ve “Türkiye’nin şimdi başkanlık sistemi yerine gerçek demokrasiyi denemek zorunda kalacağı” şeklinde satırlara yer veriyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesindeki haberde, “Bu yeni bir dönem” başlığı atılarak, seçim sonuçlarıyla Türkiye'de koalisyon, azınlık hükümeti ya da erken seçim olmak üzere üç olasılığın bulunduğu yazılı.

Süddeutsche Zeitung gazetesi de “Cumhurbaşkanı Erdoğan salt çoğunluğu kaybediyor’ başlıklı haberinde, Erdoğan'ın başkanlık sistemi için arzu ettiği anayasa değişikliğine giden yolun kapandığı vurgulanıyor.

Öte yandan seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra dün akşam ve gece saatlerinde Köln, Frankfurt ve Berlin gibi birçok kentte HDP taraftarlarının konvoylar oluşturarak partilerinin meclise girmelerini kutlamaları da Alman televizyon haberlerinde yer aldı.

Bu arada genel seçim yurtdışı sonuçlarının belli olmasından sonra, partilerin Almanya’daki oy oranları da netleşti. AKP yurtdışında 1,4 milyonla en fazla seçmenin olduğu Almanya'da oyların %53'ünü aldı, HDP %17,5 ile ikinci parti olurken, CHP %16, MHP ise %9,7 oy oranı ile Türkiye’de aldıkları oyun altında kaldı. Almanya’da toplam 482 bin 530 seçmen sandık başına giderken, seçime katılım oranı %34,3 oldu. Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Gökay Sofoğlu, Türkiye’deki seçim sonucunun yurtdışında, özellikle de Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler açısından olumlu bir bilançosonu çıkarıyor ve seçim sürecinde yurtdışında yaşayanlara yönelik verilen vaadlerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Oy kullanma sisteminin kolaylaştırılması ile katılımın yükseldiğini belirten Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı, bundan sonraki seçimlerde yurtdışından aday gösterilen ve seçilme şansı yüksek siyasetçilerin sayısının artması halinde katılımın daha da yükseleceği görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG