Erişilebilirlik

Seçimden Sonra Irak Kürtleriyle İlk Temas


Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu temaslarına IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’yi ziyaret ederek başladı. Görüşme, Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin açıklama IKBY hükümetinin internet sitesinden yapıldı. Açıklamada Sinirlioğlu ile Barzani’nin, bölgedeki gelişmeleri ve ikili ilişkileri ele aldığı belirtildi. Sinirlioğlu, daha sonra Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih’le biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, son ziyaretini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını Barzani'ye ileten Sinirlioğlu, Barzani’yle Ortadoğu'daki son gelişmeler, Suriye'deki iç savaş ve terörle mücadele konularında fikir alışverişi yaptı. IKBY internet sitesinden yapılan açıklamada Sinirlioğlu'nun sözlerine yer verildi. Sinirlioğlu, Kürt bölgesindeki gelişmeye ve ilerlemeye değinerek, "Türkiye, iyi komşuluk ilişkilerine sahip olduğu Kürdistan bölgesinin kalkınmasından ve ilerlemesinden yanadır. Türkiye, Kürdistan bölgesindeki istikrarı ve güvenliği destekliyor. Ayrıca Kürdistan bölgesi ile olan ilişkilerimizi her açıdan genişletmek ve derinleştirmek istiyoruz," dedi.

Barzani ise 1 Kasım seçimlerinin başarılı geçmesi nedeniyle Sinirlioğlu'nu tebrik ederek, "Seçim sonuçlarının, Türkiye ve Ortadoğu'daki istikrara, güvenliğe ve iç barışa hizmet etmesini diliyorum. Türkiye ile Kürdistan bölgesi birbirine komşu ve aynı coğrafyada bulunuyorlar. İki taraf da gelişim, gelişim ve kalkınma için çaba göstermelidir. İstikrar, güvenlik ve barışın sağlanması için devamlı işbirliği halinde bulunmalıdır" görüşlerini dile getirdi.

Sinirlioğlu daha sonra merkezi Erbil’de bulunan Orta Doğu Araştırmalar Merkezi'nin (MERI) düzenlediği panele katıldı. Panelde konuşan Sinirlioğlu, IŞİD’in bölgede yarattığı istikrarsızlığın Türkiye’yi olumsuz etkilediğini belirterek, “Irak’ın birçok sorunla aynı anda yüzleştiğini görüyoruz. Bunların başında IŞİD’in bölgede yarattığı istikrasızlık geliyor. Kürt Yönetimi de bin 500 kilometre uzunluğundaki bir sınırda IŞİD’e karşı mücadele veriyor. Binden fazla şehit verdiğini görmekteyiz,” dedi.

Sinirlioğlu bir soru üzerine Türkiye’de barış sürecinin sona ermediğini söyledi. Dışişleri Bakanı, “Barış sürecinin başarıya ulaşmamasının tek sebebi dağdakilerin silahlarını bırakmaması ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı terör eylemlerini düzenlenmesidir. Barış sürecinin öldüğünü söyleyemeyiz, ancak buzdolabına kaldırdığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Sinirlioğlu’nun temasları hakkında bilgi verdi. Bilgiç,“IŞİD’e karşı kara harekatının yapılacağı” yönünde basında yer alan ifadelerin hatırlatılması üzerine “DAEŞ (IŞİD) bizim için bir terör örgütüdür. DAEŞ ile mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Bakan Sinirlioğlu, dünkü toplantılarda kendisine yöneltilen soruya cevaben, spesifik olarak kara harekatı ibaresini kullanmamıştır. Tabiatıyla terör örgütlerine karşı siyasi iradenin alacağı her türlü tedbir ve karar uygulanır. Bu kararlar çerçevesinde, tüm opsiyonlar da gündeme gelebilir,” diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG