Erişilebilirlik

Seçim Sonuçlarına Uluslararası Tepkiler


Seçim Sonuçlarına Uluslararası Tepkiler
Seçim Sonuçlarına Uluslararası Tepkiler

Kongre seçimlerinin ardından tüm dünya uluslararası politikada, Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde eden Cumhuriyetçiler’in nasıl bir ilişki içinde olacaklarını merakla bekliyor.

Londra’da Demokrat Parti’nin Kongre seçimlerinde büyük kayıp verdiği haberi sürpriz olmadı. İngiliz medyasının Amerikan seçimlerine ilgisi büyüktü.

Seçimleri yakından izlemese de herkes Amerika’da olup bitenin bütün dünya için önemli olduğunun farkında.

Londra piyasaları ve Frankfurt DAX endeksi Amerikan seçimlerinden etkilenmiş görünmüyor. Borsacılar siyasi çıkmazın iyi olduğu görüşünde: ”Ekonomi açısından bakıldığında Wall Street bu durumdan hoşnut çünkü kısa vadeli amaçlara odaklanıyor, güvenli ortamı seviyoruz.”

Uzmanlar Amerika Maliye Bakanlığı politikalarının piyasaları siyasetten daha çok etkilediği görüşünde. Londra’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dana Allin, Obama’nın iç siyasette başarısızlığa uğradıktan sonra dış siyasete daha çok odaklanabileceğini söylüyor: ”Obama’nın seçim yenilgisinin ardından dış siyasete yoğunlaşan bir başkan olması mümkün. Ancak çok büyük başarı elde edebileceği bir alan olacağını sanmıyorum.”

Senato’da da sandalye kaybeden Demokratlar Rusya’yla yapılan START anlaşmasının onaylanması sürecinde de sorun yaşayabilir. Allin, ”Rusya’yla yapılan START anlaşmasının Senato’da onaylanması olasılığı azaldı. Birçok Avrupa ülkesi bu durumdan hiç de memnun değil.” diyor.

Başkan Obama İran’ın nükleer programı konusunda da Kongre’ye boyun eğmek zorunda kalabilir.

Londra’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dana Allin, ”Başkan Obama İran’la müzakereler konusunda daha az esnekliğe sahip olacak. İran’ın nükleer programı konusunda herhangi bir anlaşma gündeme gelse, böyle bir durum Amerika’nın uyguladığı yaptırımların gevşetilmesini gerektirir. Yeni Kongre’yse İran konusunda eski Kongre’den çok daha sert olacak.”diyor.

Ortadoğu’daysa hem İsrail dışişleri bakan yardımcısı hem de Filistin Yönetimi dışişleri bakanı, seçimlerden sonra Amerika’nın Ortadoğu politikasının değişmeyeceğini, Amerika’nın barış çabalarının devam edeceğini söylüyor. Muhafazakar Likud Partisi’nden bir yetkiliyse seçimlerin Başkan Obama’ya açık bir mesaj verdiği görüşünde: ”Başkan Obama ellerini Kudüs’ten ve İsrail halkının üzerinden çekmeli. Obama barış planlarını İsrail kamuoyuna zorla benimsetmeye çalışmaktan vazgeçmeli.”

Barack Obama, Amerikan Başkanı olarak Avrupa’ya ilk resmi ziyaretini İngiltere’ye 2009 yılı Nisan ayında yapmıştı. O zaman herkes Obama’nın dünyaya değişim getireceği umudu taşıyordu. Şimdiyse herkes Obama’nın dış sorunlarla ilgilenmeye devam edip etmeyeceğini merakla bekliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG