Erişilebilirlik

Seçim Sonuçları Almanya'da da Yakından İzleniyor


Seçim Sonuçları Almanya'da da Yakından İzleniyor
Seçim Sonuçları Almanya'da da Yakından İzleniyor

Amerika’da Kongre'nin dengesini değiştiren ara seçimler ve Demokrat Parti’nin uğradığı yenilgi, Almanya’da da farklı değerlendirmelere yol açtı.



Başkan Barack Obama’nın 2008 yılındaki seçim zaferi öncesinde Berlin’de yaptığı ve 200 bin kişi tarafından coşkuyla izlenen konuşma, uluslararası kamuoyunun Obama’ya büyük güven duymasının temelini oluşturan tarihi bir konuşma olarak tanımlanmıştı. Almanya bu konuşma sonrasında Obama’ya kamuoyu desteğin en yoğun olduğu ülkelerin de başında yer aldı. O yüzden Salı günkü seçim sonuçları, tüm dünyada Berlin'de büyük yankı uyandırdı.

Alman gazetelerinin haber ve yorumlarının çoğunluğu seçim sonuçlarını ele alırken, Süddeutsche gazetesi Obama’nın sağlık reformu ve çevre gibi politikalarının Amerika’nın Avrupalılaşması anlamına geldiğini ve bu planın tutmadığını yazdı. Berliner Morgenpost ise, Demokrat Parti ve Obama’nın yenilgisinin ABD’nin dış politikalarını da etkileyeceğini ve özellikle İslam dünyasına ılımlı yaklaşımında sertleşme olabileceğini vurguladı.

Berlin’deki siyasi kulislerde de en çok merak edilen konu Başkan Obama'nın dış politikasının değişip değişmeyeceği ve bunun Amerikan-Alman ilişkilerine olası yansımaları. Nitekim Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Demokrat Parti’nin yenilgisinin ABD'nin dış politikasına yansımayacağını umduğunu açıkladı ve Cumhuriyetçi Parti’ye Obama’nın çevre ve nükleer silahsızlanma girişimlerine destek vermesi çağrısında bulundu.

Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz de, Obama’nın uluslararası alanda müzakereci ve uzlaşmacı çizgisinden uzaklaşmasının, sadece Amerika’nın meselesi olmadığını Almanya’nın dış politikasını da olumsuz etkileyeceğini savundu.

2008 seçimleri öncesinde Obama’ya Almanya’dan destek kampanyasınının düzenleyicilerinden Sosyal Demokrat Parti Berlin milletvekili Bilkay Öney de seçim sonuçlarının sadece iç siyaseti etkileyeceğini umduğunu söyledi.

Bilkay Öney, Başkan Obama’nın Amerika’nın ilk siyah başkanı olarak tüm dünyadaki azınlıklar gibi Almanya’daki Türk göçmenler için de umut olduğunu, ancak Salı günkü seçim sonucunun bu duruma da gölge düşürdüğünü belirtiyor.

Bu arada Kongre seçimi sonrasında Başbakan Angela Merkel yorum yapmaktan kaçınırken, hükümet sözcüsü, Alman Başbakanın 11-12 Kasım'da Güney Kore’de gerçekleştirilecek G-20 zirvesinde Başkan Obama ile bir araya geleceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG