Erişilebilirlik

Seçim Kampanyasında Gündem Terör


Seçim Kampanyasında Gündem Terör
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Amerika’da önseçimler devam ederken, geçen hafta Brüksel’de meydana gelen saldırılar terör ve ulusal güvenlik konularını bir kez daha başkanlık tartışmalarının merkezine yerleştirdi. Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti aday adayları, geçen yıl düzenlenen Paris saldırılarından sonra bir kez daha terör kaygısına kapılan Amerikalılar’a IŞİD terörünü bitirme sözü veriyor.

Belçikalılar Brüksel’de meydana gelen terör saldırılarında ölenlerin yasını tutmaya devam ederken, güvenlik kaygıları başkentteki barış yürüyüşünün iptal edilmesine yol açtı.

Avrupa’da meydana gelen saldırılar, Amerika’daki başkanlık kampanyalarına da yansıdı. Cumhuriyetçi Ted Cruz IŞİD’i ortadan kaldırma sözü verdi: “IŞİD’i kapsamlı hava bombardımanıyla ortadan kaldıracağız.”

Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden aday adayı Donald Trump da Amerika’nın tehdit altında olduğunu söyledi: “Terör kontroldan çıktı. Eğer çok çok güçlü ve çok çok akıllı olmazsak, çok büyük bir sorun yaşayacağız.”

Başkan Obama ise, “IŞİD’in kökünü kazımak zorundayız” şeklinde konuşuyor.

Başkan Obama, terörün sadece askeri güçle ortadan kaldırılamayacağını ve Amerika’nın tüm dünyaya örnek olacak bir tavır izlemesi gerektiğini söylüyor: “IŞİD şiddetinden kaçan mültecilere kucak açmamız, IŞİD’in nefret ve şiddet dolu propagandasına karşı verdiğimiz mücadele vermemiz çok önemli. IŞİD, çarpıtılmış bir İslam görüşüyle Müslüman gençleri radikalleştirmeyi hedefliyor. Buna karşı en önemli ortağımız Amerikalı Müslümanlardır.”

Obama’nın bu mesajını Demokrat Parti aday adayı Hillary Clinton da tekrarladı: “Panik ve korkuya teslim olamayız. Bu değerlerimize aykırı. Ayrıca kendimizi bu şekilde koruyamayız. Bu sadece teröristlerin işine yarar.”

Cumhuriyetçilerse, Obama’yı zayıf davranmakla suçluyor.

Ted Cruz, “Obama radikal İslamcı terör sözlerini kullanmayı reddediyor. Onun yerine bize İslamofobi dersi veriyor. Artık yeter. Ben IŞİD’e karşı ne yapmamız gerektiğini biliyorum. Ezici bir güç kullanarak düşmanı öldürecek, sonra da bölgeyi terk edeceğiz,” diyor.

Demokrat aday adayı Bernie Sanders ise IŞİD’le savaşa Müslümanlar’ın liderlik etmesini istiyor: “Amerika’nın Ortadoğu’da sonu gelmez bir savaşa girmesine karşıyım.”

Amerika’da başkanlık seçim kampanyalarına genellikle ekonomik sorunlar hakim olur. Geçen yıl Paris’teki terör saldırılarından sonra yapılan anketlerse, Amerikan halkının ulusal güvenlik konusunu ekonominin önüne çıkardığını ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG