Erişilebilirlik

Seçim Bitti Gözler AKP ve Davutoğlu’nda


Başbakan Ahmet Davutoğlu balkon konuşmasını yaparken
Başbakan Ahmet Davutoğlu balkon konuşmasını yaparken

Adalet ve Kalkınma Partisi, Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ilk kez girdiği 2002’deki genel seçimlerinde yüzde 34.28 oy alırken; Ahmet Davutoğlu ilk seçiminde yüzde 40.8 civarında oy almasına karşın seçime katılım oranındaki artış ve HDP’nin barajı geçmesi nedeniyle ‘koalisyon’ arayışına girecek.

Sandık sonuçlarıyla birlikte Türkiye’deki tabloda, ibre ‘koalisyon hükümeti’ gösteriyor. Birinci parti konumunu koruyan AKP’nin nasıl bir tutum takınacağı merak konusu. Bu nedenle de gözler, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na çevrildi. Liderlik koltuğuna 27 Ağustos 2014’te, ertesi gün Cumhurbaşkanlığı yemini eden Erdoğan’ın halefi olarak geçen Davutoğlu, ilk hükümeti kurma görevini AKP’nin ezici TBMM çoğunluğunda devralmıştı. Şimdi meydanlarda lider olarak oy istediği 7 Haziran Genel Seçimleri ardından AKP’nin birinci parti olmasıyla birlikte ikinci kez hükümeti kurma görevini alacak. Ancak Davutoğlu’nun hükümet kurabilmesi için TBMM’de 276 milletvekilinden güven oyu alması gerektiği için bu sefer muhalefetin kapısını çalacak.

Seçim sonucunda muhalefet partileriyle asgari düzeyde ‘diyalog’ süreci başlatması gerekli Davutoğlu ise, geçmişte Erdoğan’ın yaptığı parti genel merkezi balkonundan ilk zafer konuşmasında ‘uzlaştırıcı’ olmaktan öte AKP tabanına seslendi ve diğer siyasi partilere oy verenleri ‘ötekileştirme’ üslubu dikkat çekti.

Seçim gününü birinci sıradan aday olduğu Konya’da geçirdikten sonra sonuçlar büyün oranda belirlendikten sonra Ankara’ya doğru yola çıkan Davutoğlu’nun, ‘balkon konuşması’ yapıp yapmayacağı sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Ankara'da AK Parti Genel Merkezi Önü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Davutoğlu AKP'nin 'zaferine' vurgu yaptı

Başbakan Davutoğlu ise, söylentilere karşın saat 23.00 gibi geldiği AKP Genel Merkezi’nde uzun süre kurmaylarıyla değerlendirme yaptıktan sonra balkona çıktı ve o sırada parti önündeki destekçilerine seslendi.

Erdoğan gibi balkon konuşması yapıp yapmayacağı tartışmasında, AKP’ye yönelik ‘yenilgi’ söyleminden rahatsızlığı hissedilen Davutoğlu, öncelikle sandıktan partisi için ‘zafer’ çıktığı vurguladı. ‘Herkesin bilmesi gerekir ki AK Parti bu seçimin galibi ve birincisidir. Bugün AK Parti bir kez daha destan yazmıştır. Kimse kaybettiği seçimden zafer çıkarmaya kalkmamalıdır. 76 ilde vekil çıkardık. 6 bölgede birinci olan parti AK Partidir’ diyen Davutoğlu, muhalefet partilerine muhasebe yapmaları gerektiği mesajını verdi.

Davutoğlu'nun Balkon Konuşması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

AKP Lideri Davutoğlu, en dikkat çekici mesajlarını ise, parti teşkilatına ve destekçilerine yönelik sözleriyle vermiş oldu. Erdoğan gibi siyasi parti olarak varlıklarını ‘dava’ olarak tanımlayan Davutoğlu, AKP’lilere seslenişinde Türkiye’deki diğer seçmenleri kucaklayıcı ve Erdoğan’ın ilk dönemki balkon konuşmasında olduğu gibi ‘herkes’ için çalışma veya başbakan olma gibi sözler olmaması göze çarptı. Davutoğlu, Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlı Seçimi’ni kazandığı balkon konuşmasındaki yaklaşımı benimsediğini gösterdi ve ‘paralel yapı’ olarak adlandırdığı Fethullah Gülen Cemaati ile yurt dışındaki medya kuruluşları da dahil olmak üzere yabancı ülkeleri suçlayıcı ifadeler kullandı. Davutoğlu, sadece bir kez, ‘Bize oy vermiş olsun olmasın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağız’ ifadesini kullanırken; AKP’lilere verdiği şu mesajlarıyla mücadele çağrısı yaptı:

“Bir an durmayacağız, bir an bile milletten ayrı düşmeyeceğiz. Nefesi kesilir mi diye bekleyenler bilsin ki bizim için dönemler değil asırlar önemlidir. Kutlu yürüyüşümüz bir an bile sekteye vurmadan devam edecektir inşallah. Türkiye'nin omurgası AK partidir.

'İstikrarımıza zarar gelmemesi için her türlü tedbiri alacağız'

Buradan mesaj olması nedeniyle herkese sesleniyorum. Bu siyasi tablodan istikrarımıza zarar gelmemesi için her türlü tedbiri alacağız. AK Parti olarak milletin refahı için nöbette olduk, olmaya devam edeceğiz. Milletimiz rahat olmalıdır. Herhangi bir çevre kriz senaryolarına yatırım yapmaya kalkarlarsa bilsin ki AK Parti’nin kadroları dimdik ayaktadır, ayakta olacaktır. Kendi değerlendirmemizi yapacağız ama bu değerlendirmeyle birlikte atılması gereken adımları, atılması gereken zamanda atacağız milletimizin huzuru için milletin omurgası AK Parti görev başındadır, olacaktır da. Yarın yeni bir güne yeni bir dava aşkıyla ya Allah bismillah diyerek başlayacaksınız dava arkadaşlarım. AK parti üzerinden hesap yapılmasına izin vermeyeceksiniz. Şimdi teşkilatlarımızın her bir ferdi yarından itibaren yeni bir yol aşkıyla bu kutlu yürüyüş devam edecek.”

AKP Lideri, ‘Başkanlık Sistemi’ demedi ancak seçim öncesindeki yeni anayasa talebini yineledi. Bu noktada, Davutoğlu’nun, ‘Yeni bir sivil anayasası yapma konusunda bütün partilere tekrar çağrı yapıyoruz’ sözleriyle birlikte AKP’nin geçen dönem yaptığı gibi yeni anayasada ‘Başkanlık Sistemi’nde ısrarcı olup olmayacağı sorusu çıktı.

Davutoğlu, HDP’ye yönelik ise, ‘Her partinin şiddetle, terörle arasına mesafe koyması gerekir’ dedi.

Erdoğan'ın danışmanından ilk yorum

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarından Mustafa Varank, seçim sonuçlarıyla ilgili attığı tweet'te "Olanda hayır vardır. Yeter ki siyasetin kuralları işlesin, milletin takdiri her şeyin üzerindedir" ded. Varank'ın mesajı, Saray'dan ilk açıklama olarak yorumlandı.

Türkiye'de dün gece itibarıyla, 13 yıl sonra ilk kez Erdoğan bir seçim günü hiç değerlendirme yapmadı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG