Erişilebilirlik

Scowcroft: 'ABD Mısır'a Yardım Etmeli'


Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yi deviren ordunun kurduğu geçici hükümet, siyasi geçiş planlarını uygulamaya niyetli.

Amerika’nın Sesi’ne özel demeç veren eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft, Washington’un Mısır’ın ekonomik ve siyasi istikrarını yeniden tesis edecek bir strateji geliştirmesine yardımcı olması gerektiğini söylüyor. “Mısır siyasi sisteminin inşasını tamamlayacak bir yapı oluşturulması gerek” diyen Scowcroft, bu yapının bir anayasayla, seçimlerle, kapsamlı bir şekilde seçmenlerin çıkarını yansıtan hükümetlerle oluşturulabileceğini söylüyor. Daha sürecin başında olunduğuna dikkati çeken Scowcroft, sürecin idaresinin oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Darbe miydi?

Mısır ordusu 3 Temmuz’da, demokratik seçimle göreve gelen Cumhurbaşkanı Mursi’yi görevden aldı. Mursi göreve geldikten tam bir yıl sonra görevden alındı. Askeri müdahaleden önce Mısırlılar sokaklarda dört gün boyunca Mursi’yi protesto ediyordu.

Emekli hava korgenerali Scowcroft, yaşananların normal anlamda darbe olmadığını, Mısır’ın şu anda karmaşık bir süreçten geçtiğini söylüyor. Ordunun Mısır’ı yönetme konusunda isteksiz olmasının bir avantaj olduğunu savunan Amerika eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, “Ordu ülkenin iyi yönetilmesini istiyor, ama kendi yönetmek istemiyor” diyor.

Obama yönetimi Mısır’daki müdahaleyi darbe diye tanımlamaktan kaçındı. Amerikan yasaları, seçilmiş liderinin askeri darbeyle devrildiği ülkelere askeri yardımı yasaklıyor. Mısır, Amerika’dan her yıl 1 milyar 300 milyon dolar askeri yardım alıyor.

Brent Scowcroft
Brent Scowcroft
‘Yardımın amacı belli’

1975 ve 77 yılları arasında Gerald Ford, 1989 ve 93 yılları arasında da baba Bush döneminde ulusal güvenlik danışmanlığı yapan Brent Scowcroft, Mısır’a yapılan bu askeri yardımın özel bir nedeni olduğunu vurguluyor. “Mısır’a verdiğimiz 1,3 milyar dolar, İsrail’e her yıl verdiğimizin sadece belirli bir yüzdesi. Bu yardım 1979’daki Mısır-İsrail barış anlaşmasını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu verilenlerin çoğu yardım” diyen Scowcroft, verilen yardımın bu anlaşmayı sürdürülebilir kılmak olduğunun altını çiziyor.

Amerika’da nüfuzlu bazı politikacılar Mısır’a askeri yardımın kesilmesi gerektiğini savunuyor. Scowcroft’a göreyse yardımı kesmeyi “uzağı görememek” diye niteliyor.

‘Mısır ekonomisine yardım etmek gerek’

Uzmanlar, Mısır ekonomisinin darboğazdan geçtiğine dikkati çekiyor. Ülkede ciddi elektrik ve petrol sıkıntısı var. Enflasyon ve yüksek işsizlikten mustarip.

Brent Scowcroft, Mısır ekonomisini istikrara kavuşturmak için acil harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor. “Mısır’ın temel geçim kaynağı turizm. Turizm dibe vurmuş durumda. Bu ekonomiye büyük bir darbe oldu. Bir diğer etkense, ülke dışındaki işçilerin ailelerine gönderdiği döviz. Bunda da büyük bir düşüş var” diyen eski Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Amerika’nın ekonomisini idare etmesi için Mısır’a yardım etmesi gerektiğini savunuyor.

Brent Scowcroft Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın neredeyse her gün Mısır genelkurmay başkanıyla yürüttüğü temasları da son derece verimli buluyor.

ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft, istikrarlı bir Mısır’ın bölge Ortadoğu için büyük bir öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, “Başarılı bir Mısır olmazsa, bölge kendini büyük bir sorun içinde bulur” diye konuşuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG